Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

U Austriji zabranjen ustaški grb: Ustaše i teroristi izjednačeni

Austrija je zabranila hrvatski grb iz ustaške Nezavisne Države Hrvatske s prvim bijelim poljem, a ova mjera stupa na snagu 1. marta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije objavilo je smjernice za zabranu ekstremističkih simbola, među kojima se nalaze simboli “Islamske države” i ustaša.

Kazne za one koji se ogluše o zabranu iznose 4.000 evra, a oni koji ponove moraće da plate 10.000 evra, ističu austrijski mediji.

Od zabrane su izuzeti medijski izvještaji, filmovi, pozorišne predstave i izložbe, ali samo ako se u njima ne propagira ideologija ovih zabranjenih terorističkih i ekstremističkih organizacija.

Lista zabranjenih simbola dopunjena je sa još dva ustaška.

Prvi je veliko latinično slovo “U” u kojem se može vidjeti šahovnica s prvim bijelim poljem, a drugi zabranjeni ustaški simbol je šahovnica s prvim bijelim poljem iznad koje se nalazi latinično slovo “U”.

Austrijanci su te ustaške simbole stavili uz znakove “Hamasa” i “Hezbolaha”, koje smatraju terorističkim organizacijama.

Povod za zabranu ustaških simbola u Austriji je skandalozni ustaški skup na Blajburgu, koji evropski mediji nazivaju “najvećim okupljanjem neonacista u Evropi”.

Ovaj kontroverzni događaj na Blajburgu organizuje Hrvatska biskupska konferencija, a pokrovitelj je Hrvatski sabor.

Istovremeno sa zabranom ustaških simobola na Zapadu, hrvatska dijaspora izabrala je upravo grb s prvim bijelim poljem za svoj simbol.

Na sastanku hrvatskih iseljenika u američkom gradu Klivlendu, odlučeno je da ovaj grb bude njihov zaštitni znak, uz obrazloženje da je riječ o “starom hrvatskom simbolu”, navode hrvatski portali.

Izvor
RTRS
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button