Politika

Rejting stranaka u Srpskoj: SNSD dominantan, SDS u padu, DEMOS preuzeo većinu birača DNS-a

Prema rezultatima istraživanja  sprovedenog u januaru na teritoriji Republike Srpske, oktobarski izborni pobednici i danas bi slavili.

Redakcija portala Republika imala je uvid u detaljno i relevantno, nezavisno istraživanje javnog mnjenja, koje je realizovano za potrebe jedne parlamentarne stranke u Republici Srpskoj.

Loading...

Na 48 stranica prezentovani su podaci prikupljeni terenskim radom na čitavom prostoru Srpske, u periodu od 11. do 19. januara, na uzorku od 2.620 ispitanika.

Uzorak odražava socijalnu, obrazovnu, polnu i starosnu strukturu Srpske.

Veliki deo anketiranih bi verovatno ili sigurno glasao (oko 72 odsto).

Prikazani postotci su na uzorku ispitanika koji su potvrdno odgovorili na pitanje da li izlaze na izbore. Postotak ispitanika koji bi izašli na izbore, a ne znaju za koju bi partiju glasali je šest odsto.

Prema rezultatima  istraživanja,  SNSD je i dalje najpopularnija politička opcija u Republici Srpskoj. Podrška SDS-u je u opadanju, u gotovo svim izbornim jedinicama u Republici Srpskoj,  što se pripisuje poslednjim turbulencijama u ovoj partiji.

Podrška DNS-u u jednom delu izbornih jedinica deli sa DEMOS-om, novoformiranom političkom strankom nastalom iz ove političke partije, dok je u nekim DEMOS u prednosti, bez obzira što se radi o partiji osnovanoj pre nepuna dva meseca.

NDP, stranka Dragana Čavića, koja je nakon izbora ušla u vladajuću koaliciju, kreće se na ivici cenzusa.

Izborna jedinica 301

 U izbornoj jedinici jedan u Republici Srpskoj (Prijedor, Kozarska Dubica, Kostajnica, Novi Grad, Oštra Luka i Krupa na Uni) SNSD ima podršku 28,6% birača. Sledi DNS sa 19,3% podrške, dok je na trećem mestu SDS sa 11,1%. Na četvrtom mestu je PDP sa 6 %, dok su socijalisti na 5%. Ispod pet odsto u ovoj izbornoj jedinici su Stevandićeva Ujedinjena Srpska, Čubrilovićev Demos i Čavićev NDP.

Izborna jedinica 302

U izbornoj jedinici dva (Gradiška, Srbac, Laktaši i Prnjavor) SNSD beleži podršku čak 42,4% ispitanika, dok je SDS na 11%. PDP je na 8%, dok Čubrilovićev Demos i Pavićev DNS beleže podršku od 7,5%, odnosno 3,3%. Ujedinjena Srpska i Socijalistička partija imaju podršku od 5,02%, odnosno 4,9%.

Izborna jedinica 303

U banjalučkoj izbornoj jedinici najveći rast podrške ima Demokratski savez – Demos, kao novoformirana politička organizacija. U ovoj izbornoj jedinici PDP ima podršku 13,03% birača, Demos 8,4%, socijalisti su na 8,1%, dok je podrška SDS-u pala na 6,9%. NDP i US su na 5%, a Pavićev DNS je na 3,6%. SNSD je i dalje neprikosnoven sa 33,2% podrške birača.

Izborna jedinica 304

U Posavini (izborna jedinica 4) SNSD ima podršku 33% birača, a sledi ga SDS sa 19%, te Socijalistička partija sa 10,6%. Partija demokratskog progresa beleži podršku 7,5% birača, DNS 3,9% ,a Ujedinjena Srpska i Demos su na 3,3%, odnosno 3,1 odsto podrške.

Izborna jedinica 305

Rezultati u dobojskoj izbornoj jedinici pokazuju veliki pad podrške SDS-u, koji se našao na 16% podrške, što je rezultat cepanja te stranke u ovoj izbornoj jedinici i izlaska tzv. „grupe Obrena Petrovića“, koja ima i kandidata na predstojećim vanrednim izborima za gradonačelnika Doboja. Podrška SNSD-u u ovoj izbornoj jedinici je 29%, Socijalistička partija je na 12%, Čubrilovićev Demos je na 7,21%, dok su DNS i PDP na 4,3 %, odnosno 4,1%, a Stevandićeva Ujedinjena Srpska na 3,9 odsto. Partije čije je sedište u Federaciji BiH imaju oko 3% podrške.

Izborna jedinica 306

Ispitanici u Semberiji, odnosno u izbornoj jedinici 6, najveće poverenje imaju u SNSD 27,9%, te u SDS 20,9 %. Slede ih PDP sa 8,06%, SP sa 8,9%, te Demos sa 8,4% i DNS sa 5,3%. Čavićev NDP je u ovoj izbornoj jedinici na 4,2%, Uspješna Srpska ima podršku 4% anketiranih, a stranke čije je sedište u Federaciji BiH oko 2%.

Izborna jedinica 307

U Zvorniku i regiji Birač SNSD ima podršku 38% ispitanih birača, a sledi ga SDS sa 11%, te Demos sa 10,3%. Socijalistička partija i PDP imaju gotovo izjednačenu podršku oko 5%, dok je DNS na 4,7%, Čavićev NDP na 3,6%, Ujedinjena Srpska na 3, 2%. Stranke registrovane u Federaciji BiH imaju podršku oko 3% ispitanika.

Izborna jedinica 308

U Sarajevsko-romanijskoj regiji podršku SNSD-u dalo je 37,1% ispitnika, a sledi ih SDS sa 20,1%. Demos ima podršku 10,3% ispitanih, a slede ga DNS sa 7,2% i PDP sa 7,1%. Socijalistička partija je na 2,9% podrške, dok su NDP i US u ovoj izbornoj jedinici gotovo neprimetni i imaju podršku ispod 1%.

Izborna jedinica 309

Savez nezavisnih socijaldemokrata značajnu podršku ima u izbornoj jedinici 9, odnosno u regiji Hercegovina, sa 44%. Srpska demokratska stranka ima podršku od 14% ispitanika, a sledi ih Socijalistička partija 7%, DNS, PDP, Demos i NPD su na oko 5%, dok Ujedinjena Srpska ima podršku 4,3% ispitanih.

Izvor
republika-rs.com
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!