Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Novi američki ambasador građanima BiH: Podrška ljudima koji grade prosperitetniju zemlju (VIDEO)

Novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Erik Nelson početkom sedmice položio je zakletvu, a on se danas obratio građanima Bosne i Hercegovine.

Nelson je poručio da će SAD dati podršku ljudima koji grade prosperitetniju zemlju.

“Kao unuk slovačkih i skandinavskih imigranata, ponosan sam na raznolikost koju je Sjedinjene Američke Države učinila velikom nacijom. Takođe sam ponosan što sam službenik koji je prvo predstavljao svoju zemlju kao volonter mirovnog korpusa u Liberiji, a posljednjih trideset godina kao diplomata. Radujem se posjetama zajednicama širom BiH kako bih se upoznao sa istorijom, kulturom i raznolikošću vaše prelijepe zemlje i čuo kakvoj budućnosti se nadate za sebe i buduće generacije. SAD će nastaviti da daju podršku ljudima koji danas rade na izgradnji prosperitetnije zemlje u kojoj poštovanje vladavine prava i efikasna vlada služe svim građanima BiH. Hvala vam na pažnji i vidimo se uskoro”, rekao je on.

Nelson je, podsjećamo, karijerni (nestranački) viši službenik State Departmenta, a poslove diplomate obavlja još od 1980. godine. Prije imenovanja za ambasadora u Bosni i Hercegovini obnašao je funkciju zamjenika izvršnog sekretara i funkciju direktora izvršnog ureda Izvršnog sekretarijata u sklopu State Departmenta.

Prilikom saslušanja pred komitetom za vanjske poslove Senata u oktobru 2018, Nelson je izjavio da će Sjedinjene Države ostati čvrste u podupiranju teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine te da će zemlju pokušati pomjeriti naprijed.

Eric Nelson služio je u brojnim diplomatskim misijama SAD-a, uključujuči i Njemačku. Tečno govori španski, njemački i italijanski jezik. Obrazovanje je stekao na Univerzitetu u Texasu.

https://www.facebook.com/usembassy.bih/videos/616744435425451/

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button