Društvo

U BiH 400 neriješenih predmeta ratnih zločina

Ministar pravde u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Josip Grubeša istakao je da u BiH još nije završeno gotovo 400 predmeta ratnih zločina, od kojih dva spadaju u kategoriju najsloženijih.

Prema njegovim riječima, u aktuelnoj Revidiranoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina pred sudovima u BiH navodi se da će svi predmeti ratnih zločina biti završeni do 2015. godine, a najsloženiji do 2023. godine.

Loading...

“Nova strategija trebalo bi jasno da propiše i definiše kako bi ovo što prije bilo riješeno. Na strategiji su radili svi nivoi vlasti u BiH i međunarodna zajednica i ima više od 40 ciljeva, od kojih su ključni da se završe predmeti ratnih zločina”, rekao je Grubeša za BH radio jedan.

On je izrazio žaljenje zbog istupa u javnosti ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara u tehničkom mandatu (SDA) Semihe Borovac da ovaj saziv Savjeta ministara neće nikada usvojiti revidiranu strategiju.

Govoreći o vraćanju imovine crkvama i vjerskim zajednicama, Grubeša je naglasio da moraju da budu uloženi svi mogući napori da to bude urađeno.

“Susjedne zemlje su to već riješile. Moramo da nađemo model. Na nama je da se što prije dogovorimo da li će taj zakon biti na nivou BiH ili entiteta”, istakao je Grubeša.

Kada je riječ o imovini građana i institucija iz BiH u Hrvatskoj, on je napomenuo da je ona i dalje njihovo vlasništvo, a da je na BiH da pokrene proceduru njenog vraćanja.

“Mi u BiH trebalo bi da se dogovorimo koji nam je model vraćanja imovine u Hrvatskoj prihvatljiv”, konstatovao je Grubeša.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!