Politika

Analiza: Kako i na šta se troše sredstva za predstavljanje Srpske?

Prema usvojenom budžetu za ovu godinu, predstavništvima je namijenjeno 4,7 miliona maraka.

Predstavništva RS uskoro bi trebalo da dobiju budžete za aktivnosti ove godine, a kako je potvrđeno iz Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS, još se ne zna kako će sredstva biti raspoređena.

U ovom ministarstvu kažu da su njihovi izvještaji o radu transparentni i na 18 stranica su “Nezavisnim novinama” dostavili aktivnosti koje su predstavništva sprovela u prošloj godini, među kojima su sajmovi i ekonomski forumi, susreti sa stranim zvaničnicima, kulturni događaji i promocija RS. Međutim, bez adekvatne informacije o utrošenim sredstvima, teško se može steći uvid o tome koliko su ove aktivnosti opravdane.

Loading...

Primjera radi, Predstavništvu RS u Srbiji su doznačena sredstva od strane Ministarstva prosvjete i kulture RS za sufinansiranje programa nastupa RS na međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, u iznosu 15.000 maraka, bez navođenja na šta su ova sredstva tačno utrošena.

S obzirom na to da još nije predstavljen izvještaj o izvršenju budžeta iz prošle godine, ne zna se ni kako je novac utrošen u protekloj godini, a prema usvojenom budžetu za ovu godinu, predstavništvima je namijenjeno 4,7 miliona maraka.

U pomenutom ministarstvu kažu da do daljeg ne mogu dati podatak o planiranim troškovima u ovoj godini.

“Trenutno je u izradi informacija koja se odnosi na prijedloge finansijskih planova predstavništava RS u inostranstvu za 2019. godinu. S tim u vezi, prijedlozi finansijskih planova biće dostavljeni Vladi RS radi davanja saglasnosti”, navode u ovom ministarstvu.

Sa druge strane, Ministarstvo finansija RS je dostavilo informaciju o sredstvima koja su utrošena za 2017. godinu, prema kojima je za osam predstavništava utrošeno 4,38 miliona maraka. Najviše je potrošilo Predstavništvo u Rusiji, 810.000 maraka, a zatim slijede Srbija sa 770.000, SAD sa 720.000, 570.000 je potrošilo Predstavništvo u Briselu, 450.000 Predstavništvo u Austriji, 410.000 u Njemačkoj, 350.000 u Grčkoj, a 300.000 u Izraelu.

Međutim, niko nije mogao pružiti podatak koliko je novca ukupno utrošeno. Primjera radi, američka arhiva za lobiranje je prikazala podatak da je Vlada RS u prošloj godini za lobiranje u SAD potrošila 630.000 dolara, a u 2017. godini 1,65 miliona dolara, ali taj novac, očigledno, nije prikazan kao trošak Predstavništva RS u Vašingtonu. Prošle godine je u Narodnoj skupštini RS održana rasprava na kojoj je utvrđeno da je RS proteklih godina na lobiranje u SAD potrošila nekoliko desetina miliona dolara, ali se ni do tih podataka ne može doći preko institucija RS.

U izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS, koji je objavljen u aprilu prošle godine, rečeno je da se ne vrši propisana kontrola rada i utroška sredstava u predstavništvima RS.

“U skladu s članom 20 Uredbe Vlade RS u ‘Službenom glasniku RS’ 125/11, 123/12, 24/16, 1/18 Ministarstvo finansija RS najmanje jednom godišnje bi trebalo da vrši internu kontrolu namjenskog korištenja sredstava za finansiranje rada predstavništava, a Vlada RS može da naloži vanrednu kontrolu rada i poslovanja predstavništava posredstvom komisije koju ona imenuje na prijedlog Ministarstva. U toku 2017. godine ovih kontrola nije bilo”, navedeno je u izvještaju. Inače, u istom izvještaju naveden je podatak da je u predstavništvima RS zaposleno 32 radnika, odnosno četvoro po predstavništvu. Prema budžetu za istu godinu, Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju odobren je budžet od 10,1 milion maraka, od čega na lična primanja otpada 1,5 miliona, za korištenje robe i usluga oko četiri miliona, a za nefinansijsku imovinu 153.000 maraka. Ostatak otpada na predstavništva i još neke manje izdatke.

Duško Perović, šef Predstavništva RS u Moskvi, kaže da su oni novac koji su dobili višestruko opravdali projektima i investicijama.

Duško Perović, šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi
Duško Perović, šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi

“Često se šalim i kažem im da treba da nam dignu spomenik šta smo sve ovde uspeli uraditi. Samo, recimo, za Rafineriju. Uplatila je 2,5 milijardi evra u budžet, a 2.000 radnika svaki mesec prima platu. Doveo sam Serdarova, koji je napravio 72 miliona evra investicija, a sad što to nije realizovano, treba dublja analiza kod nas u Republici. Ja ne mogu da kontrolišem šta se tamo dešava”, rekao je Perović.

Ističe da je i pitanje klirinškog duga on dogovorio s ruskim vlastima.

“Da vam kažem, bilo mi je smešno gledati kako su se tamo u Sarajevu svi oni ministri pohvatali za mikrofon, samo što se nisu potukli ko je doneo te pare, a pojma nisu imali dok nije ruski ambasador to doneo zvanično. Čak ni on nije sve detalje znao jer sam na tome radio godinu dana i obezbedio da se prvi put taj dug isplati u novcu, a ne u robi kao ranije”, kaže on.

Kaže da je on organizovao sastanak Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, s Vladimirom Putinom, predsjednikom Rusije, u Beogradu.

“Verujte, u Rusiji nisu znali na mapi da nađu gde su RS i BiH, a u predsednikovom (Dodik) protokolu su mi posle sastanka u Beogradu rekli da su bili iznenađeni koliko protokol predsednika Rusije zna sve o njima. Svaki dan već deset godina radim naporno, pričam, susrećem se. Samo kad se setim koliko smo u Predstavništvu pisma preveli da pomognemo da se realizuju neki ugovori i kontakti”, kaže Perović.

Sa druge strane, Nedeljko Glamočak, poslanik SDS-a, kaže da nije protiv da se daje novac za predstavništva pod uslovom da se pruži obiman i detaljan izvještaj kako se taj novac koristi.

“Da bismo znali da li su predstavništva opravdala ulogu, trebalo bi da imamo transparentan izvještaj šta je ko uradio i na šta su utrošena sredstva. Ne postoji stvarni uvid u njihove aktivnosti. Tek kada stvarno vidimo kakav je njihov efekat, možemo donijeti informisanu odluku trebaju li i da li su sredstva koja se izdvajaju opravdana.

​Utrošeni novac u 2017. (u KM)

  • 810.000 Rusija
  • 770.000 Srbija
  • 720.000 SAD
  • 570.000 Brisel
  • 450.000 Austrija
  • 410.000 Njemačka
  • 350.000 Grčka
  • 300.000 Izrael

Izvor
NN
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!