Politika

Dodik: Međunarodne naučne konferencije daju novu istinu o Srebrenici

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da skupovi poput međunarodne naučne konferencije o temi “Srebrenica, stvarnost i manipulacije” daju novu sliku o istini o ratnim događajima u Srebrenici i okolini od 1992. do 1995. godine.

“Nemoguće da je istina o dešavanjima u Srebrenici koncentrisana samo na sedam dana kako su to kreirali predstavnici međunarodne zajednice. Istina podrazumijeva čitav period rata, a i neke ranije istorijske procese”, rekao je Dodik novinarima. 

On je istakao da je očigledno da Srebrenica nije bila tema sve do dolaska bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna u BiH. 

“Odjednom su se sjetili da od toga naprave mit, a Bošnjaci ga nisu imali, pa pokušavaju da ga izgrade od Srebrenice. To je lažni mit, on ne postoji, već užasno teško stradanje koje pokazuje svu golgotu i okrutnost rata”, istakao je Dodik. 

On je rekao da osuđuje svaku vrstu zločina, ali i naglasio da su i neki ljudi koji nisu bili odgovorni osuđeni za dešavanja u Srebrenici pred međunarodnim i drugim sudovima. 

“To su prije svega bili Srbi, a zločinci poput Nasera Orića i ostalih nisu u domašaju sudske pravde… Zato ovde ne možemo pričati ni o pravdi ni pomirenju”, rekao je Dodik. 

On je naveo da je i na ovom planu važno imati istorijsku verifikaciju i interpretaciju činjenica, iako se priče o Srebrenici u svijetu pokušavaju sačuvati donošenjem zakona o zabrani negiranja onoga o čemu se govori. 

“Ova konferencija, koja se održava s ciljem utvrđivanja istine o ratnim događajima u Srebrenici i okolini od 1992. do 1995. godine, upravo to treba da razjasni”, rekao je Dodik.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!