Privreda

Naftne interese u BiH “štiti” strani kapital

Interese BiH u Svjetskom naftnom komitetu (WPC) sa sjedištem u Londonu zastupa Naftni komitet u BiH i ništa ne bi bilo sporno da taj komitet nisu osnovale kompanije sa stranim kapitalom, tako da, praktično, interese BiH u naftnom sektoru “štite” stranci, a ne domaći distributeri i Rafinerija, pišu Nezavisne novine.

Naftni komitet BiH osnovale su krajem 2016. godine kompanije “Petrol”, “G-petrol” i “Holdina”, a već početkom, tačnije u aprilu 2017. godine postali su član Svjetskog naftnog komiteta, koji djeluje od 1933. godine.

Loading...

“U Naftni komitet u BiH nije uključena nijedno od domaćih preduzeća koja se bave ovom djelatnošču, nisu uključena postojeća entitetska udruženja prometnika naftnih derivata, a ni jedina rafinerija u BiH. Na taj način u rad Naftnog komiteta, a posredno i u rad i aktivnosti međunarodnih udruženja, nije uključen većinski dio ove privredne grane u BiH, a posebno Komitet nije reprezentativan sa stanovišta domaćeg kapitala i preduzetništva. Praksa u regiji, a sasvim sigurno i šire je sasvim drugačija”, rekao je Predrag Kožul, poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH, tražeći od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da preduzme aktivnosti kako bi se promijenila struktura Naftnog komiteta i kako bi član međunarodnog udruženja bilo reprezentativno udruženje domaćeg naftnog sektora.

Trenutno interese naftnog sektora u BiH štite dva entitetska udruženja, i to Udruženje prometnika naftnih derivata FBiH i Grupacija za promet naftom i naftnim derivatima, koja djeluje pri Privrednoj komori Republike Srpske. U oba ova udruženja smatraju da je neprihvatljivo da interese BiH u inostranstvu u naftnom sektoru zastupaju kompanije u kojima nije domaći kapital.

“Neprihvatljivo je da neko udruženje koje su osnovala tri člana zastupa cijelu BiH, pogotovo ako uzmemo u obzir da se radi o kompanijama koje su praktično u stranom vlasništvu. Malo mi je to sve čudno jer Republika Srpska i Federacija BiH imaju svoje grupacije koje se bave pitanjem nafte i naftnih derivata”, rekao je Zoran Berak, sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima RS.

U Naftnom komitetu BiH juče su nam rekli da su oni kao udruženje osnovani i djeluju u skladu s legislativom u BiH te da, pored osnivača, u njihovom radu učestvuju i kompanije “Kopex Sarajlić”, “BP Čavkunović”, “AC Oil” Mostar, a pristupnice su poslane svim relevantnim kompanijama i privrednim subjektima iz ove oblasti.

“Članovi Udruženja mogu biti sve zainteresovane kompanije iz naftnog sektora, kako je to definisano Statutom Udruženja. Naftni komitet u BiH je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim naftnim kompanijama čiji je cilj konsolidacija i uređenje tržišta nafte i naftnih derivata”, rekli su u Naftnom komitetu u BiH.

U nezvaničnim razgovorima s ljudima bliskim Naftnom komitetu BiH saznajemo da su bili prinuđeni da se organizuju jer njihovi interesi nisu zastupani na najbolji mogući način te da članstvo u Naftnom komitetu nikome nije zabranjeno.

Zanimljivo je i da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH polovinom 2017. godine bilo pokrovitelj konferencije koju je organizovao Naftni komitet, a koja je, kako su naveli u odgovoru na poslaničko pitanje Predraga Kožula, bila prilika za otvaranje novih mogućnosti za razvoj naftnog sektora u BiH.

Govoreći o Kožulovoj inicijativi da se preduzme sve što je u nadležnosti ovog ministarstva kako bi se pitanje predstavljanja BiH uredilo u skladu s interesima bh. privrede, u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH kažu da je Naftni komitet BiH osnovan kao udruženje i da je otvoren za učlanjenje svih ostalih naftnih kompanija i entitetskih udruženja.

“Zakonom o udruženjima i fondacijama BiH nismo u mogućnosti uticati na odluke i sastav”, rekli su u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH odgovarajući na jedno poslaničko pitanje.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!