Sport

Novak Đoković četvrti put proglašen za najboljeg sportistu svijeta i održao emotivan govor

Novak Đoković je četvrti put proglašen za najboljeg sportistu svijeta.

Srbijanski teniser je večeras dobio nagradu Laureus za najboljeg sportistu u 2018. godini.

Loading...

Najbolji teniser svijeta je slavio u konkurenciji najboljeg nogometaša svijeta Luke Modrića, NBA zvijezde LeBrona Jamesa, najboljeg mladog nogometaša svijeta Kyliana Mbappea i prvaka Formule 1 Lewisa Hamiltona.

“Nelson Mandela je lijepo rekao da sport govori univerzalnim jezikom i da ima moć da promijeni život mnogih mladih ljudi. Laureus fondacija radi upravo to. Uklanjaju te prepreke sa kojima se mladi susreću u životu i pomaže im da nađu svoje mjesto i svrhu u sportu. Zbog toga se mnogi mladi pronalaze u sportu i svojim herojima jer mogu da se poistovjete sa njihovom borbom i svim onim kroz što prolaze”, rekao je Đoković na crvenom tepihu prije dodjele nagrade.

Novak je nagradu ranije osvajao 2012., 2015. i 2016. godine.

Đoković: Put do vrha je bio lekcija, razmišljao sam da napustim tenis

Najbolji teniser sveta Novak Đoković održao je veoma emotivan govor na prijemu nagrade Laureus za najboljeg sportistu sveta u 2018.

Svjetski broj jedan se zahvalio svojoj porodici timu i članovima tima, ali i svima koju su omogućili da po četvrti put osvoji ovo prestižno priznanje.

– Želim da se zahvalim Laureusu što radi tako nevjerovatno važnu stvar za sport. Nisam znao šta da očekujem ove večeri. Držao sam se one filozofske, “ne očekuj ništa jer ćeš tako dobiti sve”. Večeras je oko mene toliko velikih sportista, mnogi od vas, koji ste u publici ste mi zagrijali srce svojim pričama. Vaša iskustva su dokazala meni i svim drugima da borbeni duh i upornost su uvijek prisutni i da te vrijednosti uvijek moramo njegovati. Takođe i da sport nosi univerzalnu poruku svima. Nelson Mandela, osnivač Laureusa je bio u pravu kada je rekao da sport ima moć da mjenja svijet oko nas – rekao je Novak.

Potom se osvrnuo na sve ono što mu se dešavalo od 2016. naovamo. Posebno se zahvalio svojoj supruzi Јeleni.

– Želio bih da se osvrnem malo na moj put. Zahvaljujem se svojoj suprugi što je došla, što me predstavlja u drugačijem svijetlu. Ovo je jedna od rijetkih prilika gdje dijelimo naša lična putovanja i što pokazujemo ko smo ustvari iza kulisa. Јelena, mislim da bi ti ovo uradila mnogo bolje nego ja, tvoja podrška mi je bila jako značajna u momentima kada sam sumnjao u sve, kad sam prolazio kroz dileme želim li da igram tenis – dodao je Đoković.

On je još jednom potvrdio da je ozbiljno razmišljao da prekine da igra tenis.

– Da, mislio sam da napustim tenis, o svemu, nisam bio u dobrom momentu tada. Mislio sam kada sam imao operaciju da sam sebe iznevjerio, trebalo mi je nekoliko mjeseci da nađem svrhu. Ova nagrada otuda reflektuje moj put od ne samo 12 mjeseci, već od tri godine, tačnije od Rolan Garosa 2016. kada sam postigao najveći uspjeh da u isto vrijeme budem vlasnik sva četiri Grend slema. Osjetio sam ogromno olakšanje. Nisam bio ispunjen tada, pokušao sam da shvatim zašto, mislim da je to bilo zato što nisam prihvatio cijeli proces, onoliko koliko bi trebalo, koliko je ostvarenje tog cilja zahtjevalo. Shvatio sam da to putovanje ne bi bilo ništa bez tog putovanja. Tad sam shvatio i koncept i smisao života. Tu leži snaga, naučio sam mnogo životnih lekcija u posljednje tri godine, naročito o sebi – priznao je šampion Vimbldona, US Opena i Australijan Opena.

Put povratka nije bio lak ali je doveo Novaka do vrha još jednom u karijeri.

– Morao sam mnogo toga da uradim unutar sebe, naročito u posljednjih 15 mjeseci u povratku poslije povrede, kad sam bio vrlo nervozan i nestrpljiv da se vratim. Bio sam na ivici da odložim reket sa strane, sam povratak na to putovanje sada izgleda kao bajka. To samo govori da kad se suočavate sa problemom i sa izazovom, treba pogledati u sebe. Tu su odgovori. Čuo sam to i ranije, ali nisam razumio, tek kad sam sve ovo prošao, razumio sam šta to znači. Sad znam gdje uvijek mogu pronaći snagu, vjeru, motivaciju. Hvala vam za ovo divno veče, hvala Laureusu – završio je Đoković govor.

Izvor
KlixRTRS
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!