Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Rajčević: Halilovićev stav poguban za sistem visokog obrazovanja

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević ocijenio je da stav direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta u BiH Envera Halilovića o akreditovanju visokoškolskih ustanova neće donijeti ništa dobro sistemu visokog obrazovanja ne samo u Srpskoj, nego u čitavoj BiH.

Rajčević je podsjetio da Halilović insistira na donošenju normi koje su za Srpsku sporne, jer sadrže neskrivenu namjeru da akreditaciju visokoškolskih ustanova u Srpskoj vrši Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta u BiH, čime bi bila derogirana nadležnost Agencije iz Srpske.

– Imamo ustavne okvire i nećemo odustati od naših prava kao državotvornog entiteta BiH. To je crvena linija ispod koje nećemo preći – poručio je Rajčević.

On je naveo da sa Halilovićem nije stupio u kontakt, te istakao da ne zna ima li više i svrhe kontaktirati sa njim.

– Mi smo u više navrata pokušali da postignemo kompromis oko ovog pitanja, ali nije bilo odziva sa druge strane. Mi iz Republike Srpske dali smo sve od sebe da postignemo kompromis, kako sistem visokom obrazovanja ne bi trpio bilo kakve štete i posljedice, a sada je sve na Savjetu ministara – istakao je Rajčević.

On je dodao da nada da će Savjet ministara i delegacije EU u BiH imati sluha da bi ovaj problem bio prevaziđen.

Podsjećamo, Rajčević je juče upozorio da cijelokupan sistem visokog obrazovanja u BiH može ostati paralizovan ako ne bude ispoštovan rok Delegacije EU u BiH da do 31. marta bude izvršeno reakreditovanje visokoškolskih ustanova kako bi bile upisane u registar BiH /koji vodi Agencija na nivou BiH/. On je pojasnio da proces reakreditacije javnih visokoškolskih ustanova u Srpskoj nije ni započet zbog odbijanja Halilovića da razgovara.

Halilović tvrdi da Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta u BiH i on ne nastoje prenijeti nadležnosti u oblasti akreditovanja visokoškolskih ustanova sa entitetskog na nivo BiH jer za to ne postoje nikakvi instrumenti.

– Ako je nešto učinjeno u tom pogledu, urađeno je prilikom donošenja okvirnog Zakona o visokom obrazovanju BiH 2008. godine – rekao je Halilović on.

Halilović je naveo da Rajčević ne dozvoljava agenciji na nivou BiH da učestvuje u akreditaciji visokoškolskih ustanova /što joj je nadležnost/, osim da izvršava naloge i dopise Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske.

– To je za nas neprihvatljivo – kaže Halilović.

Izvor
SRNA
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button