Privreda

U RS zabranjen uvoz mandarina iz Turske

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvozniku sa sjedištem u Brčko distriktu uvoz 20,4 tone mandarina porijeklom iz Turske zbog povećanog sadržaja pesticida, rečeno je danas Srni u Inspektoratu Srpske.

Nadzorni inspektor je prilikom pregleda pošiljke, prispjele sredinom februara na granični prelaz Rača, izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida.

Loading...

Na osnovu izvještaja o laboratorijskoj analizi izdatog od bijeljinskog Instituta za vode, u analiziranom uzorku mandarine utvrđeno je povećano prisustvo pesticida fenvalerat u odnosu na vrijednosti propisane Pravilnikom o maksimalnim nivoima.

Uvoznik je zatražio superanalizu koja je izvršena u “SP laboratoriji” u Bečeju, kojom je potvrđeno povećano prisustvo ostatka pomenutog pesticida, na osnovu čega je doneseno rješenje kojim je naloženo vraćanje sporne pošiljke pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora.

Iz Inspektorata podsjećaju da je ovo treća pošiljka mandarina porijeklom iz Turske u kojoj je otkriven povećan sadržaja pesticida, pa je zabranjen uvoz.

Prva pošiljka iznosila je 5,4 tona, a druga 10,4 tone.

Fitosanitarna inspekcija Srpske i dalje će kontinuirano vršiti uzorkovanje voća i povrća prilikom uvoza, kako bi bilo utvrđeno da li je ono zdravstveno ispravno i bezbjedno za ljudsku upotrebu.

Rezultati rada Fitosanitarne inspekcije najbolji su dokaz da cjelokupan sistem fitosanitarnog nadzora u Republici Srpskoj dobro funkcioniše, navode iz Inspektorata Srpske.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!