Društvo

Za oko 30 odsto predškolaca potreban logoped

DOBOJ – U Doboju oko 30 odsto predškolaca ima problem sa pravilnom artikulacijom glasova, rekla je logoped dobojskog Doma zdravlja Mira Cvijanović.

Loading...

Ona kaže da, ukoliko izostane pravovremeno prepoznavanje i tretman, problem se nastavlja tokom osnovnog obrazovanja i obuhvata oko 12 odsto đaka, a kasnije i do pet odsto odraslih.

“U predškolskom periodu najčešće su uočeni poremećaji izgovora glasa l, r i glasova iz grupe sigmatizma – s, z, c i svi ostali glasovi sa kvačicama”, rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona napominje da je glas “r” specifičan po svojoj artikulaciji jer ga je najteže i najduže iskorigovati – do 35 logopedskih seansi, zbog učestalosti svih mišića govornog aparata u njegovoj korekciji.

“Prema svim istraživanjima, dječaci imaju veći problem u izgovorom, ali statistički posmatrano to nije prevelika razlika u odnosu na djevočice”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona kaže da se na ovom prostoru problem sa pravilnom artikulacijom glasova najčešće uočava sa uzrastom od četiri do pet godina, a odsustvo tretmana može kasnije da se odrazi i na nepravilno pisanje kod djece.

Cvijanovićeva je upozorila da danas djeca sve kasnije progovaraju i samim tim se narušava osnova maternjeg jezika, što dovodi do gramatički nepravilnog izgovora, rečenice su skučene i kratke i sama komunikacija između djece postaje štura.

Ističući da ima mnogo uzroka nepravilne artikulacije glasova, Cvijanovićeva kao najčešći navodi taj što djeca sve duže jedu pasiranu htranu i ne koriste svoj govorni aparat i mišiće čeljusti, pa time ne razvijaju muskulaturu neophodnu za kasniji govor.

Ona je dodala da problem pravi tepanje roditelja i okoline, što se djeca sve manje međusobno druže, kao i gledanje crtanih filmova na stranom jeziku.

Logoped u Osnovnoj školi “Sveti Sava” Doboj Slobodan Tomić kaže da je, osim stigmatizma, rotacizam najzastupljeniji problem pravilne artikulacije glasova u ovoj školi, a ko najteži navodi mucanje kod djece.

Učitelj u ovoj školi Snježana Kulišić kaže da je u njenom razredu četvoro od osam djece uključeno u logopedski tretman, ukazavši na potrebu bolje saradnje učitelja, logopeda i roditelja.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!