Politika

Završen sastanak u Sarajevu: Savjet ministara vjerovatno do kraja mjeseca

U narednih sedam do deset dana mogao bi da bude imenovan predsjedavajući Savjeta ministara BiH, a do kraja mjeseca i formiran kompletan Savjet ministara, poručeno je nakon sastanka lidera SNSD-a Milorada Dodika, HDZ-a Dragana Čovića i SDA Bakira Izetbegovića.

“Imali smo konstruktivan razgovor i mogli bi u narednih sedam do 10 dana da imenujemo predsjedavajućeg, a do kraja mjeseca Savjet ministara kompletan. To je važno za evropski put BiH i da taj put ojačamo. Evropski put BiH nije upitan. Razgovarali smo kao predsjednici političkih partija”, rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

On je dodao da nema spora o tome da bi predsjedavajući Savjeta ministara trebalo da bude Srbin.

“To je osporavano zbog MAP-a. Republika Srpska je jednostavno rekla, i vlast i opozicija, da se borimo za vojnu neutralnost. Kao što je činjenica da SDA i HDZ misle sa trebamo u NATO. To pitanje ne može dobiti saglasnost ali je realno da to pitanje neće nestati zato što mi u Republici Srpskoj mislimo da ne treba u NATO. To će ostati za razgovore, ali se time ne može uslovljavati Savjet ministara i ostalo, odnosno napredak”, dodao je Dodik.

Lider SDA Bakir Izetbegović rekao je da dogovor još nije u potpunosti postignut, ali da za to postoje velike šanse.

“Imali smo kraći sastanak i ima šanse da postignemo dogovor. Do kraja ove sedmice trebao bi biti prijedlog o imenovaju. Hrvatska i bošnjačka strana su za aktivaciju MAP-a, srpska nije. To pitanje za sada ostaje otvoreno”, rekao je Izetbegović.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović kaže da je optimističan i da očekuje da će Savjet ministara biti uskoro formiran.

“Optimističan sam da ćemo do kraja mjeseca imati Vijeće ministara kompletno. U naredni dan-dva ćemo dogovoriti imenovanje. Sve druge teme o kojima smo govorili traže da što prije imamo Vijeće ministara. Nadam se da ćemo se razumjeti i oko resora i oko raspodjele. Čini mi se da smo napravili neki iskorak”, rekao je Čović.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!