Privreda

Braun: Akcize na gorivo povećale investicije u auto-puteve

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za BiH Јan Braun izjavio je da su dodatne akcize na gorivo u BiH uvedene prošle godine povećale investicije za izgradnju auto-puteva.

– Od kada su akcize usvojene, mi smo pustili 156 miliona evra pozajmice, koje smo bili već pripremili, ali smo ih blokirali – nismo ih mogli pustiti dok nisu uvedene akcize na gorivo – rekao je Braun za televiziju N1 i dodao da je dato još 250 miliona evra za nove dijelove Koridora “Pet ce”.

Loading...

On je najavio da je planirano da u maju, na godišnjem sastanku odbora guvernera EBRD-a koji će biti održan u Sarajevu, bude potpisana pozajmica od 210 miliona evra za obilaznicu Doboj.

– I to ćemo uraditi i naredne godine i godinu poslije i to je samo od EBRD-a, a slični iznosi dolaze iz Evropske investicione banke – naveo je Braun.

Prema njegovim riječima, u kontekstu postizanja konkurentnosti domaće ekonomije na tržištu EU krucijalna je reforma javnih preduzeća, uključujući i privatizaciju telekoma.

Lošu percepciju stanovnika BiH kada je riiječ o privatizaciji Braun vidi u tome što nisu korištene najbolje prakse.

Kao dobar primjer naveo je zenički “Arselor Mital”, ističući da se ova kompanija širi i da je investirala više od 200 miliona evra u Zenicu, uključujući mnogo novca za unapređenje životne sredine.

Braun je rekao da budućnost BiH vidi kao pozitivnu i dodao da je godišnji sastanak odbora guvernera EBRD-a u maju u Sarajevu jedan od načina da se vrati nada u bolju budućnost BiH.

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!