Magazin

Kad nekog dodirnete pecne vas struja, kako da to spriječite

Osećate struju svaki put kada dodirnete kvaku, slavinu, kada dodirnete neki drugi predmet ili čak neku osobu. Radi se o statičkom elektricitetu.

Ova vrsta energije je statična, miruje, a razlog njenog stvaranja u vama je u neravnoteži elektrona među materijalima koji se dodiruju. Posljedice toga je osećaj da nas je nešto „udarilo“ pri dodiru.

Sve to se dešava jer je vazduh tokom zime dosta suv, a ako ste malo aktivniji, vama se znoje ruke, pa sama „vlažnost“ ruku, omogućava vam da bolje primite tu vrstu energije. Takođe, ako radite u nekoj zgradi i na višim ste spratovima, velika je mogućnost da osjetite ovakvu vrstu energije.

Moguće posledice po zdravlje su gubitak vitamina C, povećanje šećera u krvi, ubrzana pojava umora i oštećenje kože.

Rješenje za ovaj problem leži u uzemljenju objekta koji su skloni gomilanju statičkog elektriciteta, osim toga od pomoći može biti i povišenje relativne vlažnosti u prostoriji, a da bi se vi zaštitili, izbiegavajte materijale poput sintetike. Događa se i da ljudi koji rade neki stresan posao mnogo češće osjete ovakve „udare“, zato razmislite i o tome kada se fokusirate na rješenje ovog problema.

Svakako da ovakav vid „struje“ ne može da bude pretjerano štetan, ali je često neprijatan. 

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!