Banjaluka

Održane „Kozarske poklade“: Čuvar običaja i tradicije

U potkozarskom selu Bistrica, danas su održane  13. „Kozarske poklade“, kojima pravoslavni vjernici obilježavaju završetak mrsnih dana, pred početak velikog Vaskršnjeg posta.

Loading...

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, koji je prisustvovao ovoj manifestaciji, kazao je da je to lijep narodni običaj.

– Posljednji dan uoči velikog posta imamo ovu tradiciju verićkih poklada, gdje se sastaju Banja Luka i Prijedor. Prilika je to da se sretne narod iz ovih potkozarskih krajeva, ali i svi ostali gosti – rekao je Radojičić.

On je dodao da se, uz nedavno održano Zimsko prelo u Piskavici, ovim pokladama završava zimski ciklus manifestacija, te da nas očekuju proljećni radovi.

-Naša sela treba da žive i jedno od tih mjesta su društveni domovi. Na ovom prostoru Potkozarja imamo obnovljen dom u Dragočaju, završen u Verićima, a sada se spremamo da uradimo projekte rekonstrukcije domova u Mišinom Hanu i Piskavici, gdje smo napravili i novo igralište. Uz nove vodovode i puteve, sve su to pretpostavke da se ovdje može normalno živjeti i da se ljudi mogu okupljati – zaključio je gradonačelnik Radojičić.

Ova tradicionalna etno-turističko-vjerska manifestacija, počela je jutros služenjem svete arhijerejske liturgije u hramu Svetog Proroka Ilije u Bistrici.

Nakon toga, mnogobrojni građani mogli su da uživaju u bogatom zabavnom programu i gastronomskim đakonijama, koje su pripremile domaćice potkozarskih sela.

Organizatori današnje manifestacije, koja je crkveno-narodnog karaktera, su Srpska pravoslavna crkvena opština Bistrica (Bistrica – Verići) i turistička organizacije Banje Luke i Prijedora.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!