Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

U BiH se moramo dogovarati, a ne uzajamno negirati

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je BiH potreban unutrašnji dogovor, a ne uzajamno negiranje.

“Za to sam da se mi u BiH dogovaramo. Ne treba niko nikoga da negira, niti mi Srbi Bosnu, niti Bošnjaci Republiku Srpsku, niti Hrvati Bosnu i Republiku Srpsku, ni mi svi Hrvate”, rekao je Dodik za “Dnevni avaz”. 

Dodik je poručio da zemlja koja želi da bude bogata treba da obezbijedi dvije stvari – političke slobode i slobodu biznisa. 

On je ponovio da je odluka Ustavnog suda BiH da 9. januar kao Dan Republike Srpske proglasi neustavnim potpuno nepotrebna politička odluka. 

“Na taj način je samo povećano nepovjerenje prema Ustavnom sudu, poslije niza odluka u kontinuitetu koje su uperene, kako mi to doživljavamo, protiv Republike Srpske”, istakao je Dodik. 

On je podsjetio da je prva odluka Ustavnog sada donesena preglasavanjem, a da je sada riječ o pravničkoj formulaciji o već presuđenoj stvari. 

Prema njegovim riječima, BiH ako želi da normalno funkcioniše, moraće da donese zakon o Ustavnom sudu i da eliminiše strane sudije iz njegovog sastava, te da izabere stručne ljude koji neće dolaziti iz vrha neke stranke kao što je to sada slučaj sa dvoje sudija koji su bili funkcioneri u SDA. 

Konstatujući da bošnjačka politička elita i većina javnosti u FBiH želi da putem Ustavnog suda BiH ukine sve elemente vezane za Republiku Srpsku, srpski član Predsjedništva BiH podsjeća da je osnovna uloga Ustavnog suda da odlučuje o saglasnosti zakona s Ustavom i ništa drugo. 

Govoreći o zastoju u formiranju Savjeta ministara, koji bošnjačka strana uslovljava usvajanjem Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP), Dodik je rekao da on ne prihvata taj uslov i da mu sve to skupa liči na “muljažu” ili podvalu lidera SDA Bakira Izetbegovića. 

On dodaje da aktivna saradnja sa NATO-om već postoji, kao i da tu saradnju treba i dalje jačati, ali da MAP ne dolazi u obzir. 

Komentaršući odnos predstavnika međunarodne zajednice prema vlastima u BiH, Dodik je ocijenio da su “stranci od političke elite u BiH napravili debile koji samo čekaju kada će doći neki stranac i reći im šta treba da rade”. 

Dodik je ponovio da je za dejtonsku BiH, ali i da je protiv nametnutih rješenja, pri čemu je istakao pristrasni i selektivni rad Suda i Tužilaštva BiH u korist bošnjačke politike. 

U vezi sa izgradnjom “bloka sedam” Termoelektrane Tuzla i kritika EU na način kreditiranja tog projekta, Dodik je poručio da EU da pare i onda neće biti uzet kineski novac. 

Govoreći o slučaju “David Dragičević”, Dodik je ponovo da mu je žao tragične sudbine tog mladića i pozvao tužilaštvo da taj slučaj privede kraju. 

(SRNA)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button