Društvo

Policija Brčko distrikta prošla trodnevnu edukaciju o suzbijanju nasilja u porodici

Službenici Policije distrikta Brčko, prošli su trodnevnu edukaciju o suzbijanju nasilja u porodici i djelovanju policije u ovoj oblasti. Cilj edukacije je i podizanje svijesti građana o značaju prijave i prevencije nasilja u porodici.

Na području distrikta Brčko, tokom 2018. godine policija je zabilježila 23 slučaja, a 2017. godini 17 predmeta nasilja u porodici. To nije relevantan podatak, jer do sada nije postojala jednistvena baza podataka.

– Od prošle godine, od uvođenja Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, biće objedinjeni ti podaci, tako da će institucije zajednički da unose svoje podatke, koji će biti na jednom mjestu i dostupne i udruženjima građana i drugim institucijama, koje se bave ovim slučajevima –  rekla je Tajana Ristić, predsjednik Udruženja aktivnih žena “Džender”, Brčko.

Novim zakonom u distriktu Brčko, jasno je precizirano, kako se postupa kada se otkrije slučaj nasilja u porodici i šta su čiji zadaci i obaveze.

– Prva instance jeste, svakako prijava nasilja, da li policiji ili nadležnom Centru za socijalni rad. Nakon toga, lice ulazi u sistem i najprije u saradnji sa nadležnim Centrom za socijalni rad, donosi se procjena da li je žrtvu potrebno izmjestiti iz porodice i na taj način joj pružiti bezbijednost i zaštitu – navela je Milka Stević, koordinator Sigurne kuće za žene i djecu i žrtve nasilja, Bijeljina.

Policajcima Distrikta Brčko svoja iskustva su prenijele i nevladine organizacije i tužioci Tužilaštava distrikta Brčko.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!