Banjaluka

Banja Luka dobija naučno – tehnološki park

04.12.2019.04.12.2019.Banja Luka dobija naučno – tehnološki park

Grad Banja Luka priprema projekat novog naučno-tehnološkog parka, koji ne bi bio klasična poslovna zona, već zona novih informacionih tehnologija i kreativnih industrija.

Loading...

Najavio je ovo gradonačelnik Igor Radojičić na otvaranju konferencije o značaju digitalne transformacije i konceptu “pametnih gradova”, koja se danas i sutra održava u Banskom dvoru.

-Grad  ima interes da razvija jednu ovakvu zonu, koja bi bila atraktivna za domaću, prije svega mlađu radnu snagu, da ovdje ostanu, da dobro zarađuju i da rade za bilo koju kompaniju širom svijeta – naglasio je Radojičić.

Prema njegovim riječima, Grad je do sada dao punu podršku Inovacionom centru Banja Luka, dodjelom prostora za startap preduzeća.

-Tu je proširen kapaciet i povećan prostor koji im je na raspolaganju. Međutim, to još nije dovoljno, ukoliko želimo da gledamo strateški. Zato pokrećemo ovaj novi projekat koji vidimo kao izuzetnu razvojnu šansu – naveo je on.

On je naglasio da je Grad Banja Luka u svojoj Strategiji razvoja kao jedan od četiri cilja, postavio i razvoj „pametnog grada“, što znači razvoj digitalnih platformi i tehnologija u svim segmentima, od elektronske uprave i administracije, pa do komunalnih usluga, saobraćaja i slično.

-Već radimo na nizu pojedinačnih projekata, a od 1. januara naredne godine Banja Luka treba da bude u pilot projektu izdavanja elektronske građevinske dozvole. Tu je i cijeli niz rješenja po pojedinim sektorima od automatizovane topalne, pa do novih javnih poziva koji su u toku za moderna rješenja i popravke u regulisanju saobraćaja – zaključio je Radojičić.

Prva konferencija posvećena digitalnoj transformaciji i konceptu “pametnih gradova” pod nazivom „Forvard“ okupila je preko 300 učesnika, a svečano ju je otvorila predsjednica RS Željka Cvijanović.

Prvi dan konferencije biće posvećen digitalnoj transformaciji i njenom značaju za društvo u cjelini. Tokom drugog dana biće riječi o i „pametnim rješenjima“ u lokalnim upravama koji nude mogućnost za značajno unapređenje usluga koje pružaju građanima.

Konferencija “Forvard” održava se u organizaciji Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, viosko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Inovacionog centra Banja Luka uz podršku kompanija M:tel i Prointer i generalno medijsko pokroviteljstvo Radio-televizije Republike Srpske.

Podijeli sadržaj? Facebook Google+ Twitter Pinterest

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!