Politika

Anđelković: Neshvatljivo reagovanje američke ambasade

Politički analitičar Dragomir Anđelković je ocijenio kao neshvatljivo reagovanje ambasada SAD i Velike Britanije u BiH povodom obilježavanja godišnjice hapšenja četničkog komandanta Draže Mihailovića nakon Drugog svjetskog rata koje je u Višegradu organizovao Ravnogorski pokret.

Anđelković je rekao za Srnu da je skup u Višegradu imao istorijski karakter i da je bio posvećen obilježavanju zajedničke borbe srpskog naroda sa britanskim, američkim, ruskim, francuskim narodima protiv nacističkog zla.

Loading...

– Umjesto da su predstavnici američke ambasade prisustvovali tom skupu, oni ga osuđuju na način koji je potpuno neprimjeren i u skladu sa ratnohuškačkom totalitarnom propagandom Sarajeva – istakao je Anđelković.

On je ocijenio da je neshvatiljvo da pokret koji njeguje antifašističke tradicije može da se nazove “prijetnjom miru”, kao što navode bošnjačke partije i političari.

– To čine oni koji i dalje nisu osudili ni ustaštvo niti angažovanje muslimana u `SS` diviziji i Handžar diviziji i sličnim drugim nacističkim jedinicama. Njih boli to što Srbi nisu imali naciste, već samo antifašiste, dok je među njima bilo mnogo nacista i zato danas laži projektuju na srpski narod – istakao je Anđelković.

Navodeći da je reakcija američke ambasade potpuno neshvatljiva, Anđelković je istakao da ne treba zaboraviti da je američki predsjednik Hari Truman 1948. godine odlikovao Dražu Mihailovića najvišim američkim ordenom za strance – Ordenom zasluga.

To se desilo, podsjetio je on, pošto je američka komisija formirana za tu priliku, u kojoj su bili niz senatora, kongresmena i guvernera, ustanovila nakon ozbiljne analize da je Draža Mihailović svojim pokretom dao veliki doprinos pobjedi u Drugom svjetskom ratu.

Ta komisija je, prema riječima Anđelkovića, formirana zato što je američka vlast uviđala da se u tadašnjoj Јugosloviji vodi montirani komunistički proces /protiv Mihailovića/.

– Sad je neshvatljivo da 2019. godine američka Ambasada u BiH, umjesto da prati liniju američkih organa koji su ispitali i donijeli odluku da Draža bude odlikovan, prate mišljenje komunističkog suda i stavljaju se na liniju totalitarne države koja je propala – dodao je Anđelković.

Anđelković je ocijenio da Ambasada SAD prihvata totalitarne poglede na Drugi svjetksi rat, ukorijenjene u Sarajevu među tamošnjom elitom.

On je dodao da je činjenica da se većina muslimana, pa i Hrvata borila na strani nacista za vrijeme Drugog svjetskog rata, a sada pokušavaju sebe da “peru” i da kažu da su Srbi to radili.

– Među Srbima to niko nije radio. Srbi su imali dva antifašistička pokreta – partizanski i četnički. To su činjenice – rekao je on.

Prema njegovim riječima, neshvatljivo je da Ambasada SAD, koja dobro zna da je njihova država bila na pravoj strani u Drugom svjetskom ratu, prihvata danas totalitarnu laž proizašlu iz komunizma koju i danas njeguju muslimani.

Ravnogorski pokret Višegrad organizovao je juče u tom gradu parastos i polaganje cvijeća na spomeniku četnikom komandantu, generalu Јugoslovenske vojske u otadžbini Draži Mihailoviću, povodom godišnjice njegovog hapšenja nakon Drugog svjetskog rata u okolini Višegrada.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!