Banjaluka

„Banja Luka se gradi“: Otvara se 30 javnih gradilišta

Više od 30 javnih gradilišta biće otvoreno ovih dana, od kojih se 15 odnosi na nove velike projekte čija realizacija započinje i isto toliko na kojima će biti intenzivirani radovi nakon zimske pauze. Ovo je najavio gradonačelnik Igor Radojičić na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je predstavio projekat pod nazivom „Banja Luka se gradi“, u susret početku velikog investicionog ciklusa.

Ovogodišnja sezona novih radova već je započela protekle sedmice, kada su otvorene nove prostorije za startap preduzeća i novo dječije igralište u Novoj varoši.

Loading...

– Pred nama se nalazi oko mjesec dana u kojima dan za danom započinjemo nove projekte u gradu, a sve pod sloganom „Banja Luka se gradi“, u okviru akcije vrijedne nekoliko desetina miliona maraka – naglasio je Radojičić.

Osnovni cilj, kako je naveo, koji se želi postići ovim projektom – jeste povećanje broja zaposlenih.

– Direktno, kroz nekoliko krupnih projekata od otvaranja tržnog centra „Delta planet“, hotela „Meriot“ pa do pokretanja nekoliko industrijskih kapaciteta u Ramićima biće omogućeno oko 2.500 novih radnih mjesta. Indirektno, kroz građevinarstvo i usluge biće aktivno preko 30 javnih gradilišta i ako se tome doda još između 50 i 60 gradilišta stambeno-poslovno privatne gradnje, to je još dodatnih nekoliko hiljada novih radnih mjesta – rekao je prvi čovjek grada.

Drugi cilj, prema njegovim riječima, jeste rješavanje komunalnih problema, poput pitanja vodosnabdijevanja dijelova u kojima građani nemaju vode ili je loše vodosnabdijevanje, zatim značajna poboljšanja u saobraćaju, te poboljšanje uslova u društevnim djelatnostima.

– Sve ovo zajedno radi se planski na bazi Strategije razvoja grada do 2025. godine, kako bi naš grad poprimio obrise jedne nove Banje Luke – rekao je Radojičić.

Kako je istakao, očekivanja su da drugi investicioni ciklus u gradu krene u maju ili junu, kada se okončaju svi procesi javnih nabavki koji su u toku po ovogodišnjem budžetu.

Dodao je da bi početkom maja trebalo da bude donesen i rebalans budžeta za 2019. godinu, po kojem će na osnovu ostvarenog suficita iz 2018. godine, biti usmjerena dodatna sredstva za nove projekte koji bi mogli da počnu najesen.

– Pred nama je jedna optimistična godina za naš grad, u koju ulazimo pod sloganom „Banja Luka se gradi“ – zaključio je Radojičić.

Mart – planirani projekti

  • 12. mart – potpisivanje sporazuma sa „Putevima RS“ za još tri velike kružne raskrsnice u gradu, i to kod „Lesnine“, na ukrštanju magistralnog puta M4 sa Bulevarom Milutina Milankvoića i treća od tržnog centra „Hiperkort“ ka Prijedorskoj cesti;
  • 12. mart – otvaranje dograđenog vrtića „Bubamara“ – donacija „Delte“;
  • 14. mart – početak radova na gradnji moderne saobraćajnice u Šargovačkoj ulici, vrijednosti radova oko milion KM;
  • 15. mart – početak gradnje velikog vodovodnog sistema „Jagare“, prve faze koja zajedno sa visiniskim zonama Česme tri i četiri, iznosi oko milion KM;
  • 18. mart – početak gradnje novog objekat MZ Lauš 1 i 2 i policijske stanice, takođe vrijedan milion KM;
  • 18. ili 19. marta – završetak najvećeg kružnog toka u gradu kod „Delta planeta“ i puštanje saobraćajnice u Frane Supila u funkciju. Taj dan će biti zasađene i sadnice u novu „Aleja maturnata“;
  • 20. mart – početak radova nove saobraćajnice u Ulici kralja Aleksandra I, na potezu od „Žutih zgrada“ prema Motikama, u vrijednosti oko dva miliona KM;
  • 21. mart – otvaranje najvećeg regionalnog šoping centra „Delta planet“;
  • 22. mart – puštanje u funkciju izgrađena tri kraka podsistema „Zvijezda“, jednog od ključnih dijelova velikog sistema vodosnabdijevanja „Crno vrelo“;
  • 26. mart – početak radova na novom mostu u Dragočaju:
  • 27. mart – početak radova na tronamjenskom objektu ambulante, mjesne zajednice i vrtića na Petrićevcu;

U periodu od 20 do 27. marta počeće i radovi na završetku Istočnog tranzita i kružnog toka na Laušu kod restorana „Sirano“.

Nastavljaju se i radovi koji su zbog zimske sezone bili obustavljeni ili su izvođeni u smanjenom obimu:

  • završetak trotoara u Ulici Put srpskih branilaca u Zalužanima;
  • na velikom rezervoaru na Krčmaricama, zona Česma tri i četiri;
  • vanjskoj obnovi zgrade Banskog dvora;
  • na gradnji novog mosta na lokaciji Zelenog mosta.

U toku su postupci javnih nabavki za nove kružne raskrsnice, i to kod „Mljekare“, na ukrštanju Krfske i Desanke Maksimović i veliki projekat trotoara i biciklističkih staza duž Bulevara Desanke Maksimović (Istočni tranzit).

U narednim mjesecima, očekuje se i završetak dogradnje Osnovne škole „Branko Radičević“, sanacija boračkih zgrada u Kuljanima i gradnja novih objekata za  potrebe civilne zaštite u Rakovačkim barama.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!