Hronika

Čeka se obnova uništene školske zgrade: Đaci s tugom u očima otišli u drugu školu

MRKONJIĆ GRAD – Teško su naša djeca prihvatila to što im je vatra progutala školu. Baš tu, pored uništene školske zgrade, s tugom u očima sačekali su prevoz te otišli na nastavu u obližnje selo Podrašnica.

Loading...

Rekla je to danas za “Nezavisne” Podbrđanka čiji sin pohađa Osnovnu školu “Vuk Karadžić” Baraći, Područno odjeljenje Podbrdo, a koju je u subotu ujutru zahvatio požar i uništio joj krov, ali i dio prvog sprata.

Od tada mještani ovog mrkonjićkog sela tuguju i pitaju se kada će početi obnova. Prioritet je, poručuju, krov, kako kiša ne bi uništavala unutrašnjost.

“Djeca će ubuduće ići na nastavu u Podrašnicu, selo udaljeno nekoliko kilometara od nas. Svima nam je teško palo to što je naša škola izgorjela. Kada smo primijetili požar, već je bilo kasno. Vatrogasci su od vatre odbranili što se spasti moglo, ali je dobar dio školske zgrade uništen. Nadamo se da će što prije početi obnova”, ističe ova majka.

Miroslav Cvijić, direktor Osnovne škole “Vuk Karadžić”, potvrdio nam je da je đacima iz Podbrda obezbijeđen prevoz do područne škole u Podrašnici, tako da nastavu ne propuštaju.

“U pitanju su 24 učenika od prvog do petog razreda, za koje je organizovan prevoz svakog dana”, rekao je Cvijić.

Prema njegovim riječima, u nedjelju su se prihvatili posla i organizovali radnu akciju u kojoj su, između ostalih, učestvovali mještani i radnici škole.

“Očistili smo školu i pripremili je za pokrivanje. Priortitet nam je da se škola što prije pokrije kako učionice ne bi kisnule. Nadamo se da će taj problem biti riješen. Šta je uzrok požara, još ne znamo”, kaže Cvijić za “Nezavisne”.

Divna Aničić, načelnica Mrkonjić Grada, nada se da će resorno ministarstvo uložiti sredstva za sanaciju škole u Podbrdu.

“U dogovoru s roditeljima i đacima, organizovali smo prevoz đaka u Podrašnicu. Slijedi rekonstrukcija za koju je potreban novac”, navela je Aničićeva.

Sa druge strane, iz Ministarstva prosvjete i kulture RS rekli su nam da će u narednom periodu biti procijenjena šteta, nakon čega će biti određeni koraci u cilju sanacije posljedica požara.

“Požar u područnom odjeljenju u Podbrdu dogodio se u subotu u jutarnjim satima i zahvatio je veći dio krova i učionice na spratu, dok zbornica i dvije učionice u prizemlju nisu bile zahvaćene vatrom. Istraga je u toku”, rekli su nam iz resornog ministarstva.

U sklopu istrage, kako je za “Nezavisne” potvrdio policijski izvor, biće obavljeno i vještačenje.

Iz Policijske uprave Mrkonjić Grad potvrđeno je da im je požar u školi prijavljen u subotu ujutru, u pet časova, te da su na terenu bili vatrogasci.

Dok su vatrogasci intervenisali, Podbrđani, koji su se okupili pored škole, nisu mogli sakriti suze.

“Mnogi od nas su ovdje išli u školu. Nekada mi, a sada naša djeca. Teško ovo podnosimo”, rekla je kroz plač jedna mještanka.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!