Društvo

Robu nema ko da prevozi

Transport robe na putevima u Srpskoj nastavlja da tone, a jedan od glavnih razloga za to je nedostatak prevoznika, visoke cijene goriva i nelojalna konkurencija.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, količina robe prevezene drumskim saobraćajem u drugom tromjesečju 2018. godine bilježi pad od 8,3 odsto u odnosu na isti period lani.

Ista situacija je i na prugama u Srpskoj, jer je obim prevezene robe u željezničkom saobraćaju u drugom tromjesečju pao za čak 14,5 odsto u odnosu na isti period 2017. godine.

Loading...

I dok transport količine robe na putevima i prugama tone, situacija sa prevozom putnika je povoljnija.

Tako je broj prevezenih putnika u drumskom saobraćaju u drugom kvartalu veći za 21,8 odsto u odnosu na isti period lani, a u željezničkom saobraćaju za 10,3 odsto.

U Udruženju prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS navode da količina robe prevezene u drumskom saobraćaju tone već duže i da će tako biti i dalje.

– Glavni razlog za to je skupo gorivo, nelojalna konkurencija, nedostatak vozača i nastavak odliva kadra sa domaćeg tržišta. Samo u posljednjoj godini oko 7.000 prevoznika svoje firme registrovalo je u Sloveniji, a u tu zemlju otišlo je oko 3.500 kamiona – rekao je predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Nikola Grbić.

Ističe da prevoznici odlaze jer su u drugim zemljama uslovi za rad povoljniji.

– Mi ostajemo bez firmi i potrebnog kadra. U tim zemljama nema nelojalnog transporta i raznih drugih barijera kao kod nas – rekao je Grbić i dodao da će dosadašnji trend smanjenog transporta robe vladati i u idućem periodu jer robu nema ko da prevozi. Naglasio je da će to za sobom sigurno povući brdo problema, od zatvaranja firmi koje zavise od transporta do završavanja radnika na biroima.

Grbić je naveo i da već godinama insistiraju na rješavanju problema prevoznika kod nadležnih institucija, ali da niko ništa nije učinio da zaštiti tu profesiju.

Letovi

Prema podacima Zavoda za statistiku Srpske, na “Aerodromima RS” u drugom tromjesečju 2018. godine zabilježen je rast letova u odnosu na isti period lani.

– Broj letova stranih aviona u drugom kvartalu manji je za dva odsto, dok je letova domaćih aviona više za čak 33,3 odsto – podaci su Zavoda za statistiku.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!