Društvo

Dodjeljeno 17 sertifikata za završenu obuku humanitarnog deminiranja

Više od dva odsto prostora Republike Srpske i dalje je pod minama, a od 12 do 15 odsto stanovništva je ugroženo od neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava, rekao je direktor Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed koji je danas u Banjaluci dodijelio sertifikate za 17 polaznika koji su završili obuku iz oblasti humanitarnog deminiranja.

Međed je rekao novinarima da je obuka trajala 120 časova i da to mnogo znači za Republiku Srpsku, s obzirom na to da se BiH smatra, odmah iza Sirije, najzagađenijom zemljom neeksplodiranim minsko-eksplozivniom sredstvima.

Loading...

– Kada se uzme u obzir da je od minsko-eksplozivnih sredstava u Srpskoj stradalo 368 lica, da je 680 teže ili lakše ranjeno, a među tim ciframa ima značajan broj djece i deminera, to znači da će ova obuka pomoći deminerima u budućem radu – naveo je Međed.

On je dodao da je prilikom određivanja kriterija za polaznike ove obuke prije svega uzimalo u obzir da to budu lica iz struktura civilnih zaštita opština koje su opterećene minama, kao i iz sportskih udruženja i nevladinog sektora koji imaju ili imali kontakt sa minama kao što je Gorska služba spasavanja ili speleolozi.

Pomoćnik direktora Republičke uprave Civilne zaštite Dragan Kos naveo je da su polaznici tokom 120 nastavnih časova obuke, koliko čini osnovni kurs obuke za humanitarno deminiranje, imali priliku da se upoznaju i sa korištenjem pasa u pretrazi terena i radom mašina za deminiranja, te manuelnim operacijama u radnoj stazi.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!