Društvo

Ekolozi protiv odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori

Eko-BiH mreža traži da se zaustave planovi za odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, u neposrednoj blizini Novog Grada i granice sa BiH, jer opasnost koja zbog toga prijeti nije problem samo ove opštine i regije, nego ima i šire razmjere.

Loading...

“Apelujemo da vlasti Hrvatske i BiH za problem radioaktivnog otpada što hitnije nađu rješenje koje neće ugroziti zdravlje ljudi i životnu sredinu”, poručuju iz Eko-BiH mreže koju čini 26 udruženja čiji su se predstavnici proteklog vikenda sastali u Sarajevu. 

Oni su istakli da se ulaz u kompleks kasarne Čerkezovac na Trgovskoj gori, koja je planirana lokacija za odlaganje radioaktivnog otpada, nalazi svega 800 metara od rijeke Une, a 1.000 metara od vodozahvata za Novi Grad. 

“Iz ovog vodozahvata vodu pije više od 15.000 građana, a u dolini Une živi oko 230.000 stanovnika. Svi oni bi bili direktno ugoženi”, navode iz Eko-BiH mreže. 

Ekološka udruženja smatraju da je ozbiljnost ovog problema vidljiva iz dokumenata koji su procurili u javnost sa tajnog sastanka Ministarstva odbrane Hrvatske i Ministarstva zaštite okoline i energetike Hrvatske gdje je mimo svih procedura dogovarana primopredaja kasarne. 

Mario Crnković iz Grin tima (Green Team) iz Novog Grada istakao je da, ukoliko do toga dođe, zagađenje koje prijeti biće daleko veće nego što se može zamisliti. 

“Zagađenje ne poznaje državne i entitetske granice”, poručio je Crnković. 

Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu ističe da organizacije okupljene u Eko-BiH mrežu u potpunosti podržavaju Grin tim, te da će im se pridružiti u borbi protiv ovog problema. 

“BiH mora da se zauzme za životnu sredinu i zdravlje svojih stanovnika i učini sve da ne dođe do odlaganja opasnog otpada u neposrednoj blizini njene granice. Ovaj slučaj pomno pratimo i pozdravljamo napore resornog ministarstva da nađe rješenje”, rekao je Bjelić. 

Ekološke organizacije BiH okupile su se proteklog vikenda i planirale naredne korake, od kojih je jedan podrška lokalnim zajednicama i organizacijama koje se bore protiv štetnih aktivnosti kakva je i planirana izgradnja odlagališta radioaktivnog otpada.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!