Magazin

Moljci ne podnose mirise ovih biljaka: Nabavite ih i riješit ćete problem zauvijek

Iako bezopasni, moljci su posljednje što želimo vidjeti u svojim ormarima s odjećom ili među hranom u kuhinjskim ormarićima.

Ovi neugodni kukci mogu vam zgaditi doručak ili ručak nađete li ih u kuhinji i napraviti popriličnu štetu u garderobi jer grickaju odjeću od prirodnih tkanina, poput vune, pamuka ili kašmira, a rado će „napasti” i tepih ako je izrađen od prirodnog materijala. Evo kako ih se zauvijek možete riješiti, i to na potpuno prirodan način.

Loading...

Pogled na rupicu na omiljenom džemperu ili na jajašca u žitaricama koje ste upravo nakanili pojesti za doručak dovoljni su da poludite i budete spremni posegnuti za bilo kakvim sredstvom kojim biste ih otjerali iz svog doma. Srećom, to ne mora biti nikakva toksična kemikalija, već posve prirodni i mirisni sastojci koji će vam pomoći da ih se riješite jednom zauvijek. Otkrivamo one najučinkovitije.

Lavanda
Lavanda je klasičan, svima dobro poznat način odbijanja moljaca. Napunite vrećice osušenom lavandom ili pamučnu blaznicu natopite uljem lavande i stavite u ormar, ladice te kutije i vreće s odjećom koje ste spremili za sljedeću sezonu. Iako je nama miris lavande privlačan, moljcima, ali i brojnim drugim insektima, vrlo je odbojan, piše Živim.hr.

Pepermint
Listići mente su još jedan učinkoviti repelent za moljce. Stavite šaku osušenih listića mente u vrećicu ili jednostavno stavite po nekoliko listića u ormar među odjeću. I ulje peperminta je učinkovito protiv moljaca: stavite nekoliko kapi na blaznicu i zatim je stavite u ugao ormara. Kad osjetite da je miris oslabio, dodajte ponovo nekoliko kapi ulja peperminta.

Cedar
Drvo cedra odavno je poznato kao učinkovit repelent za moljce. Kupite malo čipsa od cedra ili kockice od cedra i stavite u ormare, ladice i na druga mjesta gdje ste primijetili moljce. Kako cedar s vremenom gubi miris, a to je ono što odbija moljce, možete kupiti ulje cedra i njime nakon nekog vremena premazati kockice koje su izgubile miris ili poprskati čips od cedra.

Cimet
Ovo mirisno i učinkovito prirodno sredstvo protiv moljaca možete primijeniti tako da štapiće cimeta stavite u probušene vrećice i ubacite među odjeću. Naravno, možete koristiti i eterično ulje nakapano na komadić vate koju možete smjestiti u ugao ormara ili zalijepiti na nekoliko vješalica. Cimet ima intenzivan miris koji moljce tjera u bijeg pa će s ovim rješenjem vaša odjeća biti zaštićena nekoliko mjeseci, dok miris ne oslabi, a tada je vrijeme da stavite nove štapiće ili vatice s uljem.

Lovor
Lovor je još jedna od biljaka koju moljci mrze, a njegov snažan, aromatičan miris može moljce držati na odstojanju vrlo dugo. Listove možete osušiti, nasjeckati i staviti u vrećice s rupicama te objesiti na vješalice ili staviti na police u ormarima. Otprilike svaka tri mjeseca promijenite listove kako bi njihov učinak bio siguran jer miris s vremenom slabi.

Klinčić, majčina dušica i ruzmarin
Napunite vrećicu s klinčićima, majčinom dušicom i ruzmarinom te je objesite u ormar ili stavite u ladice i bit ćete mjesecima mirni što se tiče moljaca. Sadržaj vrećica zamijenite svakih 6 mjeseci ili ranije, ako ste primijetili da je miris oslabio.

Kako spriječiti razmnožavanje moljaca
Prije nego što odložite odjeću, dobro je operite jer moljce na odjeći privlače znoj i mrlje od hrane. Garderobu redovno provjetravajte kako se ne bi stvorili topli, vlažni i ustajali uvjeti kakve moljci vole. Odjeću koju spremate za iduću sezonu odložite u vakuumsku vreću za skladištenje, a ne u kartonsku kutiju jer larve moljaca mogu izgristi karton. Također, redovno usisavajte i čistite tepihe jer moljce privlači prljavština. Ako imate najezdu moljaca u kući, često mijenjajte vrećicu za usisavač i filter kako biste bili sigurni da ste izbacili larve iz svog doma. Nađete li tragove moljaca na nekom komadu odjeće, stavite ga u hladnjak na 24 sata kako biste ubili eventualne larve.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!