Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Imovina sudija i tužilaca ostaje daleko od suda javnosti

BANJALUKA – Kao što se moglo i pretpostaviti, uprkos obećanjima, imovina sudija i tužilaca u BiH još dugo će biti tajna, i jedini način da imovinski kartoni sudija i tužilaca dođu pred sud javnosti je izmjena nekoliko zakona preko Ministarstva pravde BiH.

“To je posao Ministarstva pravde i to je njihova nadležnost. Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH može i dobro bi bilo da predlože konkretnu inicijativu i odredbe zakona i to upute u proceduru”, rekao je Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, koja je nedavno po žalbama udruženja sudija donijela rješenje kojim zabranjuje VSTS-u da vrši obradu ličnih podataka sudija i tužilaca na način propisan Pravilnikom o podnošenju, provjeri i obradi finansijskih izvještaja sudija i tužilaca, a koji je usvojio sam VSTS.

On kaže da je u Mađarskoj više od 50 zakona promijenjeno kako bi se uskladili s onim o zaštiti ličnih podataka, te da u BiH malo ko vodi računa o tome.

Podsjećanja radi, nakon višegodišnjih obećanja i priča, a uglavnom pod pritiskom javnosti, VSTS BiH nedavno je usvojio Pravilnik o podnošenju, provjeri i obradi finansijskih izvještaja sudija i tužilaca, nakon čega su reagovali iz Udruženja sudija Suda BiH, Udruženja sudija Republike Srpske i Udruženja sudija BiH, tvrdeći da će primjenom Pravilnika VSTS prekršiti nekoliko zakona u BiH. Svoj prigovor uputili su Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH, koja je nakon sprovedenog postupka utvrdila da je ovaj pravilnik suprotan zakonima i na određeni način zabranila VSTS-u da ga primjenjuje.

Kako nezvanično saznajemo, VSTS BiH zatražio je sastanak s Agencijom za zaštitu ličnih podataka BiH, ali ukoliko i dođe do tog sastanka neće se riješiti ništa, s obzirom na to da je pravilnik koji je predložio VSTS u većini odredaba suprotan zakonima u BiH.

“Nismo se izjašnjavali po svim odredbama pravilnika. Oni proširuju svoja ovlaštenja i nadležnosti na način da žele da se bave ispitivanjem porijekla imovine sudija i tužilaca, što je suprotno zakonima”, rekao je Kovačević, ističući da Agencija nijednog trenutka nije protiv toga da se vidi sa koliko imovine raspolažu sudije i tužioci, te da se to objelodani javnosti, ali da se to mora uraditi na zakonit način.

Juče smo pokušali dobiti komentar i od Milana Tegeltije, predsjednika VSTS-a, ali nismo uspjeli. Neke od spornih odredaba pravilnika su, recimo, da je njime propisan vanredni način provjere finansijskog izvještaja i to na način da se ostvari uvid u bankovne evidencije.

“Ova odredba, sama po sebi, bez zakonskog uporišta, za VSTS predstavlja osnov po kojem bi postupali kao istražni organ, što je neprihvatljivo”, napisano je u rješenju Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH.

Sporno je i to što Zakon o VSTS-u fokus stavlja na funkcije sudija i tužilaca koje bi mogle dovesti u sukob interesa, kao i finansijske izvještaje u vezi s aktivnostima izvan dužnosti sudije i tužioca, uključujući i iznose koje su naplatili, a suprotno tom zakonu ovaj pravilnik fokus stavlja na imovinu sudija i tužilaca, vršenje provjera svih finansijskih priliva i odliva, štednje, poklona, kredita, pozajmica, nekretnina, vozila, troškova života, zaposlenja srodnika…

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button