Magazin

Ovo su najčešće muke vlasnika pasa

Uriniranje u stanu, neprekidno i glasno lajanje, žvakanje vaših cipela kada niste kod kuće… sve su ovo česte muke vlasnika pasa, ali rješenje uvijek postoji.

1. Pas vuče povodac

Ovo je najčešći problem koji vlasnici imaju sa svojim mezimcima, a prema riječima stručnjaka za ponašanje pasa, može biti da su sami vlasnici odgovorni za ovakvo vladanje. 

Naime, ako prije odlaska u šetnju svog psa pitate „Hoćemo u šetnju?” ili „Ko ide u šetnju?”, tada ga zapravo razdražujete, i on će od sreće i prevelike količine energije tokom šetnje vući povodac.

Savjet: Mirno i tiho svom psu stavite povodac, a potom ga pustite da se s njim nekoliko minuta šeta po kući prije nego što izađete napolje. 

Uključite televizor, prelistajte novine i pustite psa da se umiri i tek onda krenite u šetnju. 

Na ovaj način ćete razbiti obrazac prevelikog uzbuđenja koje pas ispoljava kada ugleda povodac, jer zna da će odmah potom izaći napolje. 

Umjesto da vuče povodac, više će biti zanteresovan da njuška i istražuje.

2. Žvakanje stvari i namještaja u kući

Okidača za destruktivno žvakanje ima nekoliko, ali najčešći je svakako dosada i prevelika količina nepotrošene energije, za šta su opet odgovorni sami vlasnici. 

Savjet: Pobrinite se da pas ima dovoljno igračaka koje može da žvaće kada je sam kod kuće. Tokom dana ga izvedite u nekoliko šetnji, istrčavajte ga, neka se druži s drugarima u parku za pse ili sa onima iz komšiluka. Nabavite kong igračku u kojoj se nalaze granule, pazl činiju za hranu, ili prije izlaska iz kuće sakrijte na nekoliko mjesta u stanu granule ili poslastice – psi vole da se pomuče da dođu do hrane ‒ tako ćete ga uvijek držati mentalno i fizički stimulisanim. Pokušajte i vidjećete da će žvakanje nestati.

3. Uriniranje u kući

Ako vaš pas nije štene, a primijetili ste da urinira u stanu, najprije posjetite veterinara kako biste isključili mogućnost da se razlog za ovakvo ponašanje ne krije u nekom zdravstvenom problemu. Najčešće, to su urinarne infekcije. Ako utvrdite da je pas stoprocentno zdrav, onda je uzrok – psihološki. To može biti stres, anksioznost, ili ako je pas udomljen – navika koju je ponio iz prihvatilišta ili prethodnog doma. 

Savjet: Šta god da je uzrok, pobrinite se da psa počnete da vaspitavate iz početka. To podrazumijeva da mu najprije ograničite kretanje, odnosno da mu ne dozvolite da šeta do mjesta gdje najčešće voli da „obilježi teritoriju”. Zatvarajte vrata u kući i ostavite mu malo prostora za manevar. Takođe, neprekidno ga nadgledajte. Svaki put kada nuždu obavi napolju, nagradite ga poslasticom i ekstradozom pohvala i maženja, a i povećajte broj odlazaka u šetnju. Takođe, ako je u vaš dom došao novi mezimac, beba, ako ste promijenili stan… potrudite se da svom psu vratite staru rutinu i posvetite mu pažnju, i videćete da će ovo neželjeno ponašanje prestati.

4. Ignoriše vas

Mnogi vlasnici imaju ovaj problem kada se sa psom vraćaju iz šetnje. Iako su u igri, trčanju i šetnji proveli dosta vremena, pas jednostavno neće da ide i kući i ignoriše vas. Pokušajte da se stavite u položaj vašeg ljubimca: napolju je zabavno, ali čim vlasnik kaže „dođi”, zabava se završava jer slijedi stavljanje povoca i odlazak kući.

Savjet: Kako povodac i komandu „dođi” pas ne bi povezivao sa završetkom zabave, nekoliko puta tokom boravka napolju pozovite svog psa, pomazite ga, dajte mu poslasticu, recite „dobar pas” i onda mu pokažite ili kažite da nastavi da se igra i da trči. Pas će veoma brzo naučiti da kada ga pozovete, to ne znači da je zabavi kraj.

5. Uporno i glasno lajanje

Ovo je takođe jedan od učestalih i velikih problema s kojima se vlasnici suočavaju, ali trebalo bi imati na umu da psi komuniciraju lajanjem i da lavežom nešto uvijek žele da nam poruče.

Savjet: Ukoliko primijetite da vaš mezimac laje kada nešto traži (hranu, igračku, maženje), morate biti dosljedni i čvrsti u stavu da takvim ponašanjem neće dobiti ono što traži. Ignorišite ga i tek kada prestane da laje i umiri se, nagradite ga poslasticom ili maženjem. Ako imate problem s glasnim i upornim lajanjem kada neko pozvoni na vrata, naučite svog psa da se nakon što je nekoliko puta zalajao udalji do kuhinje ili hodnika, gdje ćete mu dati poslasticu ili omiljenu igračku. Pas bi ubrzo trebalo da shvati da je u redu da zalaje nekoliko puta kada neko pozvoni, što je inače tipično ponašanje pasa koji čuvaju i brane teritoriju, a da se onda udalji jer je dobro obavio svoj posao. A ako posumnjate da vaš pas laje jer se plaši nečega, posavjetujte se sa svojim veterinarom kako da mu pomognete; osluškujte i pratite ponašanje svog psa i saznajte čega se boji i pokušajte da uklonite izvor straha i da mu pružite utjehu i pomognete mu.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!