Društvo

Rođendan generalu Ratku Mladiću

General Ratko Mladić danas puni 76 godina. Rođen je 12. marta 1943. u selu Božinovići, u opštini Kalinovik, u Kraljevini Jugoslaviji (danas Republika Srpska, Bosna i Hercegovina).

Ratko Mladić je od 1991. do 1995. imao važnu ulogu u ratovima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. U potom je bio komandant Vojske Republike Srpske u BiH.

Loading...
Rođendan generalu Ratku Mladiću

General Mladić je 12. maja 1992. odlukom Narodne skupštine Srpske Republike u Banjaluci, a na prijedlog nekadašnjeg predsjednika RS Radovana Karadžića, postavljen za komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske i na tom položaju je ostao do 1996.

Thumbnail

Ratko Mladić je redovno unaprijeđen u čin general-pukovnika 24. juna 1994. godine.

Haški tribunal ga je optužio da je odgovoran za ratne zločine u Srebrenici 1995. godine, kao i druge ratne zločine između 1992. i 1995. godine, zločine protiv čovječnosti i kršenje običaja ratovanja.

Thumbnail

Pod pritiskom tzv. međunarodne zajednice i Haškog tribunala general Ratko Mladić je 8. 11. 1996. godine smijenjen sa mjesta komandanta Glavnog štaba VRS i nije imenovan za Načelnika Generalštaba ukazom tadašnje predsjednice Republike Srpske Biljane Plavšić.

General Mladić je imao status aktivnog vojnog lica i u SRJ, sve dok ukazom predsednika SRJ Vojislava Koštunice 28. februara 2001. nije penzionisan.

Penziju je primao do novembra 2005. godine kada mu je, pod pritiskom zapadnih zemalja i sve učestalijih zahtjeva Haškog tribunala za izručenjem ona ukinuta. Sva nepokretna imovina zamrznuta mu je 2006. godine.

GODINE BJEKSTVA

Od 1995. godine do 2011. se nalazio u bijegu. Za to vrijeme bilo je više pokušaja hapšenja, ali svi su završeni bezuspješno. Mladića su viđali na Romaniji, u Han Pijesku, Beogradu, Banji Vrujci, u okolini Valjeva, Pančevu, na Zlatiboru, Ceru, Povlenu itd. Kao moguća skrovišta pominjale su se razne kasarne i vojni objekti, ali i manastiri u Ovčarsko-kablarskoj klisuri.

Thumbnail

Uhapšen je 26. maja 2011. u Lazarevu kod Zrenjanina. Njegovo hapšenje i izručenje radi suđenja za ratne zločine se često navodilo kao nužan uslov Srbiji za pomoć i saradnju od strane EU i SAD.

Haški tribunal osudio ga je na doživotnu kaznu 22. 11. 2017. godine.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!