Privreda

Zaraženih svinja nema u BiH, ali je kuga pred vratima

SARAJEVO, BANJALUKA – Pitanje je vremena kada će se svinjska kuga pojaviti i u Republici Srpskoj, odnosno BiH, strahuju domaći svinjari, nakon sumnje da se afrička svinjska kuga pojavila u Srbiji.

Upravo zbog sumnje na prisustvo afričke svinjske kuge u Srbiji, zabranjen je uvoz u BiH domaćih i divljih svinja, mesa domaćih i divljih svinja, kao i proizvoda porijeklom od domaćih i divljih svinja koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus afričke svinjske kuge.

Loading...

Saopšteno je ovo juče iz Kancelarije za veterinarstvo BiH, koje je zbog postojanja sumnje na prisustvo afričke svinjske kuge u Srbiji usvojilo Uputstvo o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki radi sprečavanja unosa u BiH afričke svinjske kuge iz Srbije.

“Ovo uputstvo će biti na snazi sve do dobijanja službene informacije od strane nadležnih tijela iz Srbije o prestanku sumnje na pojavu afričke svinjske kuge”, rekli su u Kancelariji za veterinarstvo BiH.

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS, kaže da trenutno na teritoriji RS nema slučajeva afričke svinjske kuge, ali ističe da postoji potencijalna opasnost jer se najvjerovatnije pojavila u Srbiji.

“Veliki proizvođači se boje s razlogom. Iako nije zvanično potvrđeno da afričke kuge ima u Srbiji, ona vjerovatno postoji, a u tom slučaju pitanje je vremena kada će se pojaviti u RS”, kaže Maljčić.

On kaže da je problem što se, dok se ustanovi da li postoji zaraza ili ne, ona već raširi, a sumnja u kugu u Srbiji traje već četiri-pet dana.

“Sada svi nastoje da se riješe tih svinja, posebno individualni proizvođači koji preko pijaca i preprodavaca razvoze svinje. Treba pojačati i kontrolu pasoša i kontrolu transporta svinja preko Drine, jer je logično da će se u Srbiji sad povećati ponuda, smanjiti tražnja, pašće cijena svinjetine i odmah će šverceri pokušati da ih preprodaju na naše tržište”, rekao je Maljčić.

Ističe da je čovjek zbog neodgovornog ponašanja najveći neprijatelj širenja ove bolesti, te da Srbija nije dovoljno učinila po tom pitanju kao Mađarska i Hrvatska koje su pobile ogroman broj divljih svnja, koje su najveći prenosnici.

“Ta zaraza će ugoriti naše proizvođače, može ugroziti našu stabilnost po pitanju domaćeg mesa, nanijeće veliku ekonomsku štetu i farmerima i budžetu, te su obično vlade i države te koje isplaćuju odštete”, rekao je Maljčić i dodao da po informacijama kojima raspolaže, ova zaraza nije opasna za čovjeka, čak i ako bi pojeo meso zaražene svinje.

On ističe da su pooštrene mjere za uvoz ovog mesa u BiH dobre, jer pokazuju kolika je ozbiljnost te bolesti. 

“Nadležni su ozbiljno shvatili situaciju i to će se dići na viši nivo, ali se zaraza time neće zaustaviti. Ona se prenosi na sve moguće načine i u svemu gdje je prisutno svinjsko meso, ako je svinja bila zaražena”, dodao je Maljčić.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije juče su saopštili da čekaju rezultate testiranja svinjskog mesa koje je poslano u referentnu labaratoriju EU u Madridu, povodom sumnji na pojavu afričke svinjske kuge u Srbiji. Potvrdili su da je BiH, kao što to pravila nalažu, uvela privremenu mjeru zabrane uvoza svinjskog mesa iz Srbije zbog sumnje o postojanju afričke svinjske kuge.

Dodaju da je Srbija uvodila privremene mjere zabrane uvoza svinjskog mesa susjednim državama kad je bilo sumnje da se pojavila svinjska kuga.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!