Kultura

Ðorđo Sladoje dobitnik Disove nagrade

ČAČAK – Pjesnik Ðorđo Sladoje iz Novog Sada dobitnik je Disove nagrade za 2019. godinu za cjelokupno pjesničko stvaralaštvo, saopštio je danas žiri.

Loading...

Žiri u sastavu: dr Nedeljka Bjelanović, naučni saradnik u Institutu za književnost i umjetnost u Beogradu, dr Jovan Delić, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu (predsjednik) i Ðorđe Nešić, pjesnik iz Bijelog Brda, odluku je donio jednoglasno.

U obrazloženju se navodi da Ðorđo Sladoje ima do sada ukupno 22 veoma uspjele i visoko ocjenjene knjige, što ga svrstava u red “najostvarenijih savremenih srpskih pesnika prepoznatljivoga glasa, disovski gorkog, disovski strogo kritički usmjerenog na naše dane, ali i disovski odanog svojoj pjesničkoj tradiciji, jeziku, otadžbini i narodu”.

“Taj glas je skeptičan, obeležen iskustvom rata, izbeglištva, poraza, osećanja obeskorenjenosti, nužno elegičan, protkan ironijom i gorkim humorom, dramatičan glas o dramatičnom i u dramatičnom vremenu. Verovatno su zato nekolike njegove knjige komponovane kao “petočinke” – kao prikrivene drame vođene prema tragičnoj katarzi”, istakao je žiri.

Ðorđo Sladoje je rođen 1954. godine u Klinji kod Uloga, u Gornjoj Hercegovini.

Gimnaziju je završio u Sečnju, a studije sociologije u Sarajevu.

Do 1992. godine radio je u Narodnoj i Univerzitetskoj biblioteci u Sarajevu.

U vrijeme rata u Bosni i Hercegovini izbjegao je sa porodicom u Vrbas, gdje je radio kao sekretar Festivala poezije mladih i urednik časopisa “Trag” do 2007. godine.

Od 2007. godine radi kao urednik književnog programa u Kulturnom centru Novog Sada.

Objavio je 22 knjige poezije i priredio je “Najlepše pesme” Rajka Petrova Noga (2002).

Za svoj pjesnički rad dobio je niz najznačajnijih nagrada, a njegovoj poeziji pisali su najistaknutiji srpski kritičari i objavljena su dva zbornika kritičkih radova.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!