Kultura

Ðorđo Sladoje dobitnik Disove nagrade

ČAČAK – Pjesnik Ðorđo Sladoje iz Novog Sada dobitnik je Disove nagrade za 2019. godinu za cjelokupno pjesničko stvaralaštvo, saopštio je danas žiri.

Loading...

Žiri u sastavu: dr Nedeljka Bjelanović, naučni saradnik u Institutu za književnost i umjetnost u Beogradu, dr Jovan Delić, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu (predsjednik) i Ðorđe Nešić, pjesnik iz Bijelog Brda, odluku je donio jednoglasno.

U obrazloženju se navodi da Ðorđo Sladoje ima do sada ukupno 22 veoma uspjele i visoko ocjenjene knjige, što ga svrstava u red “najostvarenijih savremenih srpskih pesnika prepoznatljivoga glasa, disovski gorkog, disovski strogo kritički usmjerenog na naše dane, ali i disovski odanog svojoj pjesničkoj tradiciji, jeziku, otadžbini i narodu”.

“Taj glas je skeptičan, obeležen iskustvom rata, izbeglištva, poraza, osećanja obeskorenjenosti, nužno elegičan, protkan ironijom i gorkim humorom, dramatičan glas o dramatičnom i u dramatičnom vremenu. Verovatno su zato nekolike njegove knjige komponovane kao “petočinke” – kao prikrivene drame vođene prema tragičnoj katarzi”, istakao je žiri.

Ðorđo Sladoje je rođen 1954. godine u Klinji kod Uloga, u Gornjoj Hercegovini.

Gimnaziju je završio u Sečnju, a studije sociologije u Sarajevu.

Do 1992. godine radio je u Narodnoj i Univerzitetskoj biblioteci u Sarajevu.

U vrijeme rata u Bosni i Hercegovini izbjegao je sa porodicom u Vrbas, gdje je radio kao sekretar Festivala poezije mladih i urednik časopisa “Trag” do 2007. godine.

Od 2007. godine radi kao urednik književnog programa u Kulturnom centru Novog Sada.

Objavio je 22 knjige poezije i priredio je “Najlepše pesme” Rajka Petrova Noga (2002).

Za svoj pjesnički rad dobio je niz najznačajnijih nagrada, a njegovoj poeziji pisali su najistaknutiji srpski kritičari i objavljena su dva zbornika kritičkih radova.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!