Magazin

Evo kako da prepoznate da li ste meteoropata

Veliki broj osoba osjeća teškoće sa zdravljem usljed naglih promjena vremena, pa organizam trpi ogroman stres, a postoji način da sebi pomognete.

Nakon hladnih zimskih dana sunce je konačno obasjalo i proljeće je izgleda stiglo i prije kalendarskog. Iako ljepše vrijeme budi i bolje raspoloženje, nagle promjene negativno utiču na meteoropate – ljude koji su izuzetno osjetljivi na nagle skokove ili pad temperature.

Takvi neprirodni uslovi najteže pogađaju osobe koje pate od hroničnih bolesti srca i krvnih sudova, astme, reume i artritisa. Pacijenti se najčešće žale na visok pritisak, otežano disanje, bol u kostima i starim ožiljcima od operacija ili preloma. Zato je veoma važno da oni redovno uzimaju  terapiju.

Simptomi: 

– nesanica
– razdražljivost
– napetost
– potištenost
– pojačani hronični bolovi
– neobjašnjiv umor i slabost

Kako ublažiti simptome

1. Ukoliko spadate u ovu grupu ljudi, veoma je bitno da izbjegavate stres i veći naporj jer ćete tako olakšati simptome.
2. Usredsredite se na opuštanje i što više se odmarajte. Tuširajte se toplom i hladnom vodom jer ćete tako poboljšati cirkulaciju.
3. Ako ste u mogućnosti uživajte u čarima saune. Naučnici su otkrili da najmanje meteoropata ima među ljudima koji redovno idu u saunu, jer je njihovo tijelo naviklo na nagle promjene temperature.
4. Od izuzetne važnosti je da pijete dovoljno tečnosti. Istraživanja su pokazala da je manjak unosa vode jedan od vodećih uzročnika nastanka glavobolje. Zato je važno je da povećate unos vode i smanjite unos pića koja dehidriraju tijelo, kao što su kafa i gazirani sokovi.
5. Umjesto lijekova koji se uzimaju na svoju ruku i nisu deo prepisane terapije, uvijek je bolje posegnuti za prirodnim preparatima. U borbi protiv umora i glavobolje veoma je efikasan čaj od matičnjaka s medom. Takođe, čajevi od kamilice ili valerijane smiruju organizam i poboljšavaju san. Osim toga, glavobolje možete smiriti i masiranjem čela, sljepoočnica i vrata eteričnim uljem lavande ili nane, koje će vas svojim mirisom opustiti.

Naučnici smatraju da se usljed života koji se gotovo u potpunosti odvija u zatvorenim prostorijama, često i s vještačkom klimom ili grejanjem, bitno smanjila sposobnost prirodnog prilagođavanja organizma različitim spoljnim vremenskim uslovima. Dakle, pošto više ne živimo povezani s prirodom i skoro nikad nismo na otvorenom, naš organizam ima ozbiljnih teškoća u prilagođavanju.

Najbolji način borbe s meteoropatijom je usklađivanje s prirodnim promjenama, pa zato, umjesto da se kod naglog otopljenja ili zahlađenja uvučete pod pokrivač, izađite napolje i nastojte da budete što aktivniji. Prikladno se obucite, što više šetajte, vozite bicikl, budite u pokretu… Tako ćete očvrsnuti i tijelo i psihu i učiniti ih otpornim na negativne uticaje vremena.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!