Društvo

Petronijević: Sa pravnog stanovišta očekuje se oslobađajuća presuda Karadžiću

Odbrana očekuje da prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću 20. marta pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove u Hagu bude izrečena oslobađajuća presuda ukoliko drugostepeno vijeće dokaze bude sagledavalo sa pravnog, a ne političkog stanovišta, izjavio je Srni advokat Goran Petronijević.

– Ukoliko bude bilo kakvog pravnog i pravičnog odlučivanja, kvalifikacije i sagledavanja dokaza i činjenica koje su se pred Haškim tribunalom u toku postupka mogle videti, mi smo potpuni optimisti da drugostepena presuda mora biti mnogo, mnogo bolja od ove sad, pa i oslobađajuća – kaže Petronijević, koji je član Karadžićevog pravnog tima.

On ukazuje da se, ukoliko pri donošenju drugostepene presude budu preovladali politički razlozi, kao dosad, može očekivati sve i svašta, ali i ističe da se iskreno nada da u Hagu sada “duvaju drugačiji vetrovi”.

Prema Petronijevićevim riječima, odbrana je u žalbi insistirala da drugostepeno vijeće posebno obrati pažnju na manjkavost svih dokaza koji se Karadžiću stavljaju na teret, a posebno na njegovu vezu sa jednom od glavnih tačaka optužnice, koja je ostala – takozvani genocid u Srebrenici.

– Ukoliko drugostepeno veće bude dobro sagledalo da prvostepeno nije imalo dokaza za bilo kakvu povezanost Karadžića sa tim događajem, moraće vrlo ozbiljno da interveniše na njegovoj presudi u smislu dužine trajanja – smatra Petronijević.

On je naveo da se Tužilaštvo žalilo na tačku jedan, odnosno oslobađanje krivice po optužbi za takozvani genocid u više opština tokom 1992. godine i u skladu sa tim i na visinu kazne.

Petronijević ističe da je ta optužba apsolutno pala, kao i u svim presudama do sada, pri čemu ima i pravosnažnih odluka u tom pravcu.

Izricanje drugostepene presude Karadžiću zakazano je za 20. mart u 14.00 časova.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!