Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Hronika

Preminula Zagorka Golubović

Profesorka Zagorka Golubović preminula je danas u Beogradu nakon duge bolesti u 89. godini, potvrdili su za list Danas članovi njene porodice.

Mjesto i vrijeme sahrane biće naknadno objavljeni.

Zagorka Golubović jedan je od utemeljivača socijalne antropologije u Srbiji i jedan od osnivača Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu.

Rođena je 8. marta 1930. u Debrcu, u opštini Vladimirci, kod Šapca, a u Beogradu je živjela i školovala se od 1933. godine. Sa 14 godina postala je članica Saveza komunističke omladine Јugoslavije.

Po završetku rata nastavila je školovanje i diplomirala filozofiju sa 23 godine. Prvi posao poslije završenog fakulteta dobila je u Zemunskoj gimnaziji, a nakon toga radila je i radi u Četvrtoj beogradskoj gimnaziji (1952-1954).

U zvanje asistenta na Filozofskom fakultetu izabrana je 1957. godine, a 1960. izabrana je za poslanika u Saveznoj skupštini.

Nakon odbrane doktorata izabrana je u zvanje docenta, kao prva antropološkinja na Univerzitetu u Beogradu. Šezdesetih godina 20. vijeka bila je članica redakcije i autorka brojnih radova u prestižnom časopisu “Praksis”, potom i učesnica Korčulanske ljetnje škole (1963-1974).

Bila je jedina žena u najužem jezgru ove značajne filozofske grupacije. Presudno je uticala na uvođenje predmeta Antropologija i Sociologija porodice na osnovnim studijama Odjeljenja za sociologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i učestvovala je u osnivanju i realizaciji postdiplomskih interdisciplinarnih studija antropologije na tom fakultetu.

Do penzionisanja, 2001. godine, radila je na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju, čiji je jedan od osnivača.

Ostala je aktivna u nauci i javnom životu i nakon penzionisanja. Početkom devedesetih godina 20. vijeka imala je zapaženu ulogu u antiratnom pokretu u Beogradu i aktivno je učestvovala u građanskim i studentskim protestima 1996-1997. godine.

Nakon demokratskih promjena 2000. godine kritički je analizirala ekonomsku tranziciju u Srbiji.

Dobitnica je nagrada: “Vitez poziva” za pojedince koji su na najbolji način usaglasili svoju profesiju i savjest 2007, “Verica Barać” za doprinos borbi protiv korupcije 2012., kao i nagrade za životno djelo “Radomir Lukić” 2014. godine.

(SRNA)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button