Društvo

Obavještajna služba BiH i dalje prisluškuje Dodika

"Bosanska obavještajna služba" OBA na čijem čelu se nalazi Osman Mehmedagić Osmica, ratni lični telohranitelj Alije Izetbegovića, nastavila je sa tajnim prisluškivanjem telefonskih razgovora predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, ali i drugih članova najvećeg rukovodstva Republike Srpske, saznaje portal "Infosrpska" od izvora iz Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH.

Isti izvor navodi da je “formalni razlog za to nezakonito prisluškivanje navodno sumnje u veze rukovodstva Republike Srpske sa proruski nastrojenim licima, odnosno obavještajnim sistemom ove zemlje, kao i Bezbjednosno-informativne agencije Srbije”.

U tekstu se naglašava da tako “bosanska obavještajna služba zloupotrebljava službene aktivnosti koje preduzima prema političkim protivnicima Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića, kojoj OBA, uz neke ambasade u Sarajevu i služi”.

“Tako je glavni inspektor u Direktoratu OBA u Sarajevu Snežana Pujagić, inače bivša pripadnica muslimanske obavještajne službe AID, koja je u OBA zadužena za praćenje prosrpskih i proruskih desničarskih organizacija u BiH, veoma nezadovoljna ostvarenim rezultatima po navedenoj problematici, jer u dosadašnjem radu OBA nije bilo nikakvih konkretnih rezultata, kao što nije potvrđena veza pripadnika “Srbske časti” i “Noćnih vukova” sa rukovodstvom Republike Srpske, ali i Republike Srbije, ocijenivši da su za nedovoljno ostvarene rezultate najviše odgovorni aktuelni rukovodioci centra OBA u Banjaluci”, ističu izvori ovog portala.

Prema navodima u tekstu, pored prisluškivanja Dodika i najvišeg rukovodstva Republike Srpske, u jednom periodu, istim povodom praćen je i prisluškivan i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, naročito prilikom kontakata sa predsjednikom Dodikom i rukovodstvom Republike Srpske.

U tekstu se ističe da je predsjednik Vučić bio upoznat sa tim i o tome je svojevremeno upoznao i srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

“Pripadnici OBA su već mjesecima u koordinaciji sa najbližim saradnicima ministra bezjednosti u Savjetu ministara Dragana Mektića, angažovani na pronalaženju materijalnih dokaza o eventualnim kompromitujućim i nezakonitim aktivnostima Milorada Dodika u prethodnom periodu, pri čemu do sada nisu uspjeli prikupiti nikakve dokaze koje bi Tužilaštvo BiH prihvatilo za pokretanje istrage protiv predsjednika Republike Srpske”, navodi se u tekstu.

Prema pisanju portala “Infosrpska”, u okviru predstojećih opštih izbora, rukovodstvo OBA nastoji da diskredituje Dodika na bilo kakav način, kao i pronalaženjem najslabijih karika iz njegovog bliskog okruženja.

“Јedna od tih pogodnih meta je i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač. Tako je posljednjih nekoliko mjeseci ministar Mektić sa svojim bliskim saradnicima određene aktivnosti vodio u pravcu prikupljanja informacija o eventualnoj umješanosti ministra Lukača u počinjene ratne zločine tokom ratnih sukoba u BiH, kao i u eventualnu zloupotrebu službenog položaja tokom dosadašnjeg vođenja MUP-a Republike Srpske, što bi ga kompromitovalo kao jednog od bliskih saradnika predsjednika Dodika.

U sklopu toga, i aktuelni protesti “Pravda za Davida” su, kako u momentu iskrenosti kažu određeni bezbjednosni eksperti iz OBA, koji se prećutno protive nezakonitim radnjama agencije za koju rade, usmjereni su prije svega na ministra Lukača”, upozorava se u tekstu.

Ono što najviše zabrinjava bosansku obavještajnu službu, dodaje se u tekstu, jesu rezultati istraživanja javnog mnjenja prema kojim Milorad Dodik sigurno pobjeđuje za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

“Otuda i briga jer su funcioneri OBA ubijeđeni da će Dodik nakon imenovanja na funciju srpskog člana Predsjedništva BiH, započeti sa vršenjem uticaja u pravcu temeljne rekonstrukcije “bosanske obavještajne službe”, prije svega smjene aktuelnog rukovodstva OBA, kao i svih rukovodećih kadrova SDS-a i SDA”, naglašava se u tekstu.

Zbog toga, ističe se, “rukovodstvo OBA i njen šef Osmica sa takvim žarom čini sve kako bi bilo šta ‘isčeprkali’ i diskreditovali Milorada Dodika”.

“Gledajući iz ove perspektive i znajući kako stvari stoje, vrijeme im je već isteklo”, saopštio je izvor portala “Infosrpska” iz ove bezbjednosne službe na nivou BiH.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!