Privreda

Sindikati Željeznica: Pronaći obostrano najbolje rješenje u vezi sa prevozom rude

Predstavnici osam sindikalnih organizacija pri “Željeznicama Republike Srpske” /ŽRS/ ocijenili su da bi uprave “Željeznica” i kompanije “Arselor Mital” iz Prijedora, kao dugoročni partneri, trebalo da zajedno pronađu obostrano najbolje rješenje oko povećanja cijene prevoza rude na relaciji Omarska-Zenica, isključujući nekorektnosti i političku manipulaciju.

Loading...

“Smatramo da je povećanje cijene prevoza rude opravdano, jer cijene prevoza nisu povećavane još od 2014. godine, dok je u istom periodu više puta došlo do povećanja cijene energenata /nafte/, povećani su troškovi radne snage, a najavljeno je i povećanje cijene električne energije. Za sve to vrijeme plate zaposlenih na željeznici nisu povećavane”, navodi se u zajedničkom saopštenju sindikalnih organizacija ŽRS-a. 

Sindikati su izrazili zabrinutost za egzistenciju zaposlenih na ŽRS-u kao i egzistenciju njihovih porodica, a na osnovu aktuelnih razgovora uprava ŽRS-a i “Arselor Mitala” iz Prijedora o povećanju cijene prevoza rude na relaciji Omarska-Zenica. 

U saopštenju se navodi da plate u “Željeznicama” nisu povećavane još od 2007. godine, s tim da je prosječna plata zaposlenih manja od plata u drugim preduzećima u javnom, ali i privatnom sektoru kao što je “Arselor Mital”. 

“Sindikati ne žele da budu dio političkih nekorektnosti i manipulacija i ne želimo da se bavimo poslovnom politikom preduzeća, ali imamo potrebu da iznesemo svoje mišljenje i stav po pitanju ovakvih tema kojima se dovodi u pitanje egzistencija zaposlenih kao i samo funkcionisanje `Željeznica Republike Srpske`”, navodi se u saopštenju. 

Iz sindikata poručuju da ništa manji značaj nemaju radnici ŽRS-a od radnika “Arselor Mitala” i da razumiju njihove zahtjeve, ali poručuju da i oni treba da razumiju zahtjeve radnika ŽRS-a. 

U okviru ŽRS-a djeluju Sindikat željezničara, Samostalni sindikat mašinovođa, Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti, Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila, Sindikat radnika infrastrukture Doboj, Sindikat radnika infrastrukture Banjaluka, Sindikat mašinovođa Banjaluka, te Nezavisni sindikat željezničara Republike Srpske. 

Proizvodnja rude u Omarskoj bila je od početka marta obustavljena zbog, kako su naveli iz kompanije “Arselor Mital”, neuspjeha u pregovorima sa ŽRS-om o cijeni transporta i količini rude koja se planira prevoziti od Prijedora do Zenice. 

Prijedorskom željeznom rudom snabdijeva se Željezara u Zenici. 

Većinski vlasnik rudnika u Omarskoj i Željezare u Zenici je kompanija “Arselor Mital”.

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!