Politika

Svečana akademija povodom 65 godina Arhiva Republike Srpske

U Banjaluci će danas biti održana svečana akademija povodom obilježavanja 65 godina Arhiva Republike Srpske.

Nakon akademije, u Kulturnom centru Banski dvor biće otvorena izložba arhivskih dokumenata “Arhivsko blago Republike Srpske” i promovisan zbornik radova sa naučnog skupa “Privreda Banjaluke i Bosanske Krajine u nastanku i razvoju kapitalizma 1878-1941”.

Arhiv Republike Srpske osnovan je 10. aprila 1953. godine kao Arhiv grada Banjaluke. Ovaj arhiv 1956. godine prerasta u Sreski arhiv Banjaluka, nadležan za područja opština Banjaluka i Prijedor.

Razvoj arhivske službe doveo je 1963. godine do osnivanja regionalne ustanove pod nazivom Arhiv Bosanske krajine sa sjedištem u Banjaluci.

Do sredine 1993. godine na teritoriji Republike Srpske djelovali su Arhiv Bosanske krajine sa sjedištem u Banjaluci, Regionalni arhiv u Doboju i Regionalni arhiv u Srbinju/Foči.

Zakonom o ministarstvima 1993. osnovan je Arhiv Republike Srpske sa sjedištem u Banjaluci i statusom samostalne republičke upravne organizacije. U njegov sastav ušla su pomenuta tri arhiva.

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!