Privreda

Vidović: Cilj – uvođenje poreskih olakšica

Cilj Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit jeste uvođenje poreskih olakšica po osnovu ulaganja, s ciljem pospješivanja investiranja u proizvodne djelatnosti i njenog stimulisanja.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da je izmjenama i dopunama propisano da poreski obveznik može da izvrši umanjenje poreske osnovice poreza na dobit za vrijednost ulaganja u opremu i postrojenja za obavljanje registrovane proizvodne djelatnosti.

– Nacrtom zakona je definisana i izmjena koja se odnosi na amortizaciju stalne imovine koja nije u vlasništvu poreskog obveznika, ali pod uslovima da ulaganja koja je izvršio u tuđu stalnu imovinu koju koristi povećavaju nabavnu vrijednost sredstva, a koja ne umanjuje zakupninu definisanu ugovorom o zakupu – rekla je Vidovićeva u Narodnoj skupštini, obrazlažući zakonsko rješenje.

Ona je naglasila da je za utvrđivanje osnovice poreza na dobit značajna novina da se u oporezive prihode ne uključuju prihodi od naplaćenih otpisanih potraživanja, koji su u prethodnim poreskim periodima bili uključeni u poresku osnovicu, a nisu bili priznati kao rashod u poreskom bilansu.

– Nacrtom je propisana i odredba o rashodu po osnovu umanjenja vrijednosti zaliha po osnovu usklađivanja vrijednosti, koje se priznaje u poreskom periodu u kojim su te zalihe prodate, odnosno otpisane – dodala je Vidovićeva.

Ona je napomenula da su izmjene i dopune Zakona proizašle iz konsultacija Vlade Republike Srpske sa poslovnom zajednicom o mjerama koje predstavljaju stimulans i olakšavaju poslovanje poreskih obveznika koji obavljaju proizvodne djelatnosti.

Narodna skupština razmotrila je ovo zakonsko rješenje.

NSRS razmotrila je Nacrt zakona o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi kojim se do 30. juna 2021. godine produžava rok za usklađivanje broja zaposlenih u lokalnim samoupravama. 

 

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!