Hronika

Zatražen pritvor za uhapšene u akciji “Kasa”

SARAJEVO – Tužilaštvo Kantona Sarajevo u petak je predložilo pritvor za dvoje uhapšenih u akciji “Kasa”, a za ostale mjere zabrane.

Loading...

U akciji je, podsjećamo, uhapšeno 12 osoba, uglavnom vlasnika najelitnijih sarajevskih ugostiteljskih objekata, i pretreseno je 30 objekata.

“Osumnjičeni Oleg Krautblatt i Ines Juretić, tačnije bivši direktor i sadašnja direktorica firme ‘Inspirit’ d.o.o., su osobe koje su iznajmljivale softverski program Inspirit Gastro, koji je omogućio da se Poreznoj upravi ne prikaže stvarno stanje prometa.

Pritvor im je predložen zbog opasnosti od bjekstva, utjecaja na svjedoke, prikrivanje dokaza i mogućeg ponavljanja krivičnog djela”, kazala je u petak Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

Vlasnici ugostiteljskih objekata Nedžad Rašidagić (“Metropolis”), Edin Vreto (“Kibe mahala”), Željko Ljubas (“Luka”), Nejra Ibrović (“Montana”), Šaćir Čedić (“Vatra”) i Džemail Selimanović (“Portofino”) su priznali izvršenje krivičnog djela koji im se stavlja na teret i pristali na saradnju s Tužilaštvom. Njima su predložene mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu upravljanja poslovanjem, sastajanja s osumnjičenim, svjedocima, odnosno konobarima i zabranu prilaska objektima. Oni su se na saslušanju izjasnili da su im mjesečna primanja 1.500 KM, dok je jedan naveo da ima 2.000 KM.

Uhapšene u akciji “Kasa”, koja je u srijedu i četvrtak sprovedena u saradnji SIPA i Tužilaštva Kantona Sarajevo, terete za utaju poreza, tačnije da nisu prikazivali stvarni promet kroz fiskalne kase, da su promet umanjivali i na osnovu toga pravili lažne poreske prijave. Oni su osumnjičeni da su stvarali crnu blagajnu i utajom poreza izbjegavali plaćanje poreza. Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, laptopi, procesne jedinice računara, USB stikovi, veći iznos novca, kao i drugi uređaji na kojima su pohranjeni određeni elektronski podaci te razni izvještaji i evidencije o prometu u ugostiteljskim objektima.

Tokom kriminalističke obrade svi objekti su neometano radili.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!