Politika

Dodik: Vlast će stati na stranicu i po papira

SARAJEVO – Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je za “Nezavisne” da su urađene tehničke formulacije vlasti na nivou BiH i da će to biti dokument od jedne i po stranice.

Loading...

“To ćemo odraditi ubrzo”, uvjerava Dodik, koji je i lider SNSD-a, i dodaje da ne postoji nikakav famozni papir o kojem mediji danima pišu kada su u pitanju principi za formiranje vlasti.

“Mislim da ne bi bilo dobro da sada svako svoje principe iznosi u javnost”, ističe Dodik za “Nezavisne” i dodaje da je većina detalja usaglašena kada su u pitanju principi, ujedno najavljujući za iduću sedmicu razgovore SNSD-a sa SDA i HDZ-om.

Naglašava da je Savjet ministara mogao biti formiran i prije Nove godine, i da je to do tada učinjeno, ova struktura vlasti, po njegovom mišljenju, mogla se definisati kao najefikasnija do sada.

“Tako ostajemo u lošem prosjeku u BiH, da i nakon pet mjeseci od izbora još pričamo o formiranju vlasti”, objašnjava Dodik i dodaje da je bespotrebno u sve ovo uvučena priča o NATO-u, te da to Evropa od BiH ne traži.

“Međutim, svakako treba uvažiti mišljenje svih i to je nešto što je važno. Naravno, uz jasno saznanje da postoje ranije doneseni zakoni o tome. To jeste činjenica, ali isto tako je činjenica da postoji platforma, odnosno Rezolucija RS o vojnoj neutralnosti. Tako da samo možemo da konstatujemo da to postoji, a to ne može da prejudicira rješenje i to treba ostaviti za kasnije razgovore”, ističe Dodik.

Sa druge strane, Bakir Izetbegović, lider SDA, rekao je da su SDA, SNSD i HDZ imali dogovor za prijedlog jedne izjave, te da je odgovor iz HDZ-a BiH stigao u ponedjeljak, a iz SNSD-a u utorak naveče.

“Vrlo smo blizu dogovora i nadam se da ćemo ga već početkom iduće sedmice imati i stvoriti preduslove za formiranje Vijeća ministara”, kazao je Izetbegović. Dodaje da je papir s principima baziran na Ustavu, zakonima i borbi protiv korupcije.

Govoreći o godišnjem nacionalnom programu za NATO, Izetbegović je rekao da to nije dio evropskog puta BiH, te da je to staro pitanje.

“Smatramo da aktivacija MAP-a nije članstvo u NATO-u, da je to tehničko pitanje i da ga ne treba dizati na politički nivo. Donijeli smo zakone, usvojili strategije, treba razvezati taj Gordijev čvor. Kada dođemo u situaciju da se odlučuje o eventualnom ulasku u NATO, to će biti posebno pitanje i trebaće ga preispitati”, kazao je on.

Poručio je partnerima SNSD-u i HDZ-u da je srpski i hrvatski blok stranaka okupljen, te da daju vremena i bošnjačkom da se okupi.

“Što nas više bude, to će reforme lakše ići”, poručio je Izetbegović i dodao da ne vidi razlog da to ne budu i dio “bh. Bloka” i SBB. Međutim, lider SBB-a Fahrudin Radončić ponovio je da ovu stranku ne zanima učešće u vlasti.

“SDA sama za sebe kaže da je najjača stranka. Ne vidim niti jedan razlog da sa SNSD i HDZ ne formiraju državnu vlast, jer za to imaju kapacitet”, rekao je on.

A, iz Delegacije EU u BiH kažu da što prije treba formirati Vijeće ministara, te da bez njegovog konstituisanja vlast nije formirana.

“Savjet ministara isključiva je odgovornost domaćih političkih aktera”, zaključio je šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark.

Milorad Dodik kaže da nije upoznat s novom reformskom agendom Evropske komisije i da ga čudi što takav jedan dokument, ako je to u pitanju, nije prvo predstavljen u Predsjedništvu BiH, te da Dom naroda BiH nije mjesto za tu platformu.

“Predsjedništvo treba to da razmotri, a da Dom naroda to primi na znanje”, kaže Dodik.

Lars Gunar Vigemark, šef Delegacije EU u BiH, juče je nakon sastanka s Kolegijumom ovog doma rekao da je nastavak socio-ekonomskih reformi veoma važan za BiH.

“Prethodna reformska agenda za četvorogodišnji period u momentu donošenja zadovoljavala je određene okolnosti i potrebe. Međutim, postoji potreba da se nastavi sa provođenjem reformi, a to znači veći broj radnih mjesta, rješavanje prekobrojne javne uprave, korupcije i tako dalje. Sve su to stvari koje treba da krenu od parlamenta”, rekao je Vigemark, koji nije govorio o papiru kojeg je predstavio Kolegijumu, a koji govori o reformama koje Evropska komisija traži od BiH.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!