Društvo

Džihadistima iz Sirije lisice na ruke čim kroče u BiH

SARAJEVO, BANJALUKA – Državljani BiH koji su ratovali u redovima Islamske države i za kojima je raspisana potjernica biće uhapšeni i pritvoreni odmah po izručenju.

Loading...

Potvrdio je to za “Nezavisne” Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, nakon što je juče objavljen spisak bh. građana, boraca u vojnim i paravojnim formacijama na području Iraka i Sirije, a koji su sada u zatvorima u sirijskom dijelu koji kontrolišu kurdske snage.

“Svi će biti sankcionisani. Za dvojicom, za koju smo već potvrdili prihvat, već je raspisana međunarodna potjernica i određen im je pritvor. Slijedi njihovo procesuiranje”, rekao je Mektić i dodao da čim je za nekim raspisana potjernica, po automatizmu to znači da je u bjekstvu te mu se određuje pritvor.

Na Interpolovim potjernicama su već Ibro Ćufurović, Edin Muftić, Amir Džinić, Fikret Zukić te još neki bh. građani čija su imena juče objavljena, a koji su, kako se tvrdi, trenutno u Siriji. Ćufurović je na listi zbog organizovanja terorističke grupe, o čemu su “Nezavisne” ranije pisale.

ZAHTJEV: Izručenje njih i još nekoliko desetina bh. građana očekuje se nakon što su nedavno vlasti BiH prihvatile zahtjev američke vlade da preuzmu svoje državljane koji su se u Siriji i Iraku borili u redovima terorističkih organizacija poput Islamske države, te su zarobljeni u tamošnjim protivterorističkim operacijama.

Stoga bi do kraja marta vlastima BiH trebalo da budu izručeni Ibro Ćufurović iz okoline Velike Kladuše, kao i Abdullah Armin Čurt, poznatiji po prijetnji klanjem poglavara Islamske zajednice u BiH. Navodno bi u narednih nekoliko sedmica, osim Ćufurovića i Čurta, trebalo početi izručivanje i ostalih bh. državljana koji su se borili u IS te članova njihovih porodica.

Kako je juče na svom portalu objavilo Radio Sarajevo, u muškom kampu – zatvoru “Qamishli”, na sirijsko-turskoj granici, nalaze se Albin Sinanović, Nedim Mujčinović i Edin Muftić.

Po istom izvoru, među onima koji su se predali su i Emir Ališić iz sela Ošve, kod Maglaja, i njegov pastorak Labidi Hamza. Kako se dodaje, predali su se i Edvin Babić zvani Osman iz Sarajeva, te Alija Keserović iz Bužima, obojica lica s crvenih potjernica. I o Keseroviću su “Nezavisne” ranije pisale, jer mu se na teret stavlja organizovanje terorističke grupe.

KLANJE: S njima su, kako je objavljeno, i Amir Selimović i njegova supruga Meliha Delić, zajedno s jednim djetetom. Selimović je, ističe se, prijetio da će zaklati svakog muslimana iz BiH koji je protiv Islamske države.

Među onima koji su položili oružje su, dodaje se, i Enes Borovac, Salem Hasić sa suprugom Enesom Džinić i jednim djetetom, te Senad Kupusović. Hasić i Kupusović su, takođe, lica s potjernice Interpola.

Budući magistar prirodno-matematičkog fakulteta Aida Kobić iz Zenice, kćerka uglednog fudbalskog trenera, 2013. godine je roditeljima samo SMS-om javila da se udala i da je u Siriji, a ona se, kako postoje tvrdnje, takođe nedavno predala Kurdima, zajedno sa dvoje djece. Još brojne žene i djeca su, tvrdi se, u Siriji.

Tako prebacivanje u BiH očekuju i Fata Fuško-Hodžić i njenih troje djece. Fata je supruga Dževada Hodžića (47) iz Gornje Maoče, a u Siriju su otišli 2015. godine, s tim što su prije odlaska na ratište na kuću, kako se tvrdi, stavili zastave Islamske države!

Na spisku su, prema saznanjima bh. bezbjednosnih agencija, i Amir i Emira Džinić iz Tešnja sa sedmoro djece.

Navodno se kurdskim snagama dosad predalo najmanje 77 osoba iz BiH, od čega je 19 muškaraca, boraca Islamske države, 24 žene i čak 34 njihove djece. Podsjetimo, bh. vlasti su dosad uhapsile veći broj džihadista, a dobar dio njih je pao nakon što sleti na sarajevski aerodrom. Neki od njih već su osuđeni.

19 muškaraca iz BiH

24 žene

34 njihove djece

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!