Društvo

Omladinci ometeni u razvoju stanovali sami

Tri štićenika s lakšim intelektualnim poteškoćama omladinskog uzrasta, iz trebinjskog Udruženja “Sunce nam je zajedničko”, koje okuplja roditelje djece ometene u razvoju, stanovali su samostalno u proteklih pola godine, u okviru projekta UNDP-a “Regionalni program lokalne demokratije na zapadnom Balkanu”.

Vesna Miljanović, izvršna direktorica Udruženja “Sunce nam je zajedničko”, kaže da su u ovom projektu lakše ometeni omladinci u razvoju stanovali u stambenim jedinicama koje su, prema projektu, odvojene od specijalizovanih ustanova zatvorenog i poluzatvorenog tipa, ali odvojeni i od roditelja, kako bi se što više osamostalili i bili pripremljeni za život kada njihovi roditelji ili staratelji umru ili više ne budu mogli brinuti o njima.

Loading...

Ona objašnjava da je ovo samo dio aktivnosti koje sprovode i lokalna zajednica i gradske vlasti, ali i samo Udruženje, kako bi se ovoj djeci i omladini omogućila inkluzija u društvu, pružilo im se adekvatno obrazovanje, ali im se mora pružiti i podrška prilikom što većeg stepena osamostaljenja.

Ovakva praksa se pokazala dobrom i u drugim lokalnim zajednicama u BiH, gdje je sprovođen ovaj projekat i u svim slučajevima je postignut uspjeh.

Izvor
Nezavisne novine
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!