fbpx
Kultura

Odabrani najbolji dramski tekstovi u okviru projekta Nevid teatra

Dramaturškinja Tanja Šljivar odabrala je tri najbolja dramska teksta pristigla na javni konkurs za originalne dramske tekstove Nevid teatra u okviru projekta “Obrazovanje kroz igru”, koji se provodi kroz zajednički projekat UN-a “Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH”.

Loading...

Kulturne raznolikosti u BiH glavna je tema dramskih tekstova mladih autora i autorki iz Brčkog, Zenice, Gornje Kamenice, Nevesinja, Kiseljaka, Jablanice, Banjaluke, Visokog, Gradiške i Jajca koji su pisali i o problemima obrazovnog sistema i reformi obrazovanja BiH.

Najbolji autorski dramski tekstovi su Sara Velaga (24) iz Jajca sa tekstom “Blago ispod krova”, Nedim Puriš (21) iz Zenice sa tekstom “Domovinom mojom” i Milica Malešević (23) iz Banjaluke sa tekstom “Gdje se sakrila ljepota?”

“Tekstovi troje odabranih autora su se izdvojili kako po inovativnosti forme i jezika i tako i po pristupu temi konkursa. Autorke Velaga i Malešević pokazuju visok stepen razumijevanja forme dramskog teksta pisanog za djecu i dječije pozorište, a autor Puriš je temeljno istražio i raspisao neke od tematskih okosnica konkursa”, izjavila je selektorka Tanja Šljivar, višestruko nagrađivana dramska spisateljica i direktorka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

Izabrani autori i autorke imaće priliku u sklopu dramaturških radionica u međusobnoj komunikaciji i saradnji i pod mentorstvom Tanje Šljivar od tri teksta kreirati jedan zajednički izvedbeni kolaž koji će dalje služiti kao predložak za interaktivnu – obrazovnu predstavu za djecu uzrasta od tri do 11 godina i koja će biti izvođena u Bugojnu, Doboju, Istočnom Sarajevu, Kiselјaku, Kreševu, Mostaru, Sarajevu, Travniku, Tuzli, Usori i Banjaluci do kraja avgusta 2019. godine.

Dramaturške radionice biće održane od 28. do 30. marta u Banjaluci.

Implementacijom projekta “Obrazovanje kroz igru” Nevid teatar omogućiće djeci i mladima koji su svakodnevno izloženi problemima obrazovanja, etničkim i drugim vidovima segragacije ili diskriminacije u školama da kroz igru i dramsku obrazovnu formu uče i prodube svoja znanja o kulturnim raznolikostima u BiH i važnosti cjeloživotnog učenja, vaspitanja i obrazovanja, te se povežu se sa kolegama i koleginicama iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine.

“Obrazovanje kroz igru” Nevid teatra jedan je od 24 odabrana projekta koji se finansira u okviru zajedničkog projekta UN-a “Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH”.

Projekat “Obrazovanje kroz igru” sufinansira i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a medijski pokrovitelji su BHRT, Radio M i Nezavisne novine.

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!