Društvo

Špirić: Ni prethodna poskupljenja vozačkih ispita nisu donijela kvalitet

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić, koji je pred kraj mandata podnio inicijativu o izmjeni Zakona o bezbjednosti saobraćaja, apelovao je da Savjet ministara BiH ne donosi odluku kojom će drastično biti uvećane cijene polaganja vozačkih ispita.

“Bilo bi krajnje neprimjereno da Savjet ministara BiH sada donese takvu odluku i poveća cijene vozačkih ispita koji ni u prošlosti nisu dobili na kvalitetu i poskupljenja su bila bespredmetna. Uskoro će novi saziv Predstavničkog doma i postoji incijativa koju sam podnio. Rješenje bi trebalo tražiti kroz zakonske izmjene, a ne odluke koje će se slomiti na leđima budućih vozača”, izjavio je Špirić Srni.

U obrazloženju te inicijative, koja je u septembru dostavljena parlamentu, navedeno je da određivanje minimalnih cijena nastavnog časa nije u skladu sa EU direktivama i Zakonom o slobodnom formiranju cijena BiH.

“Sprovođenje ovakvih odluka kao rezultat dovelo bi do značajnog poskupljenja osposobljavanja kandidata za vozače, ogromnog pada broja građana koji bi pristupili osposobljavanju, a priliv sredstava u budžet nadležnih ministarstava od polaganja ispita bi se prepolovio”, pojašnjeno je u inicijativi Kluba poslanika SNSD-a.

U inicijativi je naglašeno da privredne komore Republike Srpske i BiH, Udruženje prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport, kao i udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja upozoravaju da će primjenom te odluke doći do poremećaja u oblasti transporta i značajnog nedostatka radnika vozača.

Cijenama od 1.500 do 2.000 KM za polaganje vozačkog ispita, koje bi naredne godine mogle dočekati nove kandidate, jedino se protivi Zavod za obrazovanje odraslih pri Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske jer je, kako kažu, ova odluka u sukobu sa Zakonom o konkurenciji u BiH.

U Zavodu za obrazovanje odraslih Republike Srpske smatraju da visoka cijena polaganja vozačkog ispita nije garant kvaliteta obuke.

S tim su saglasni i budući kandidati koji bi polagali vozački ispit i koji se takođe protive enormnom poskupljenju.

U Ministarstvu saobraćaja i komunikacija su rekli da su svi organi za obrazovanje podržali odluku o jedinstvenim minimalnim budžetskim elementima vrijednosti nastavnog časa iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače, osim Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Ukoliko Savjet ministara usvoji odluku, novi cjenovnik će biti na snazi od 2019. godine.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!