Banjaluka

U Gimnaziji Banjaluka prva Stem laboratorija u Srpskoj

BANJALUKA – U Gimnaziji Banjaluka danas je otvorena Stem laboratorija, prva od pet koliko će ih biti otvoreno u okviru realizacije projekta “Unapređenje osnovnog učenja i obrazovanja u BiH”, koji sprovodi organizacija “Spasimo djecu” uz finansijsku podršku USAID-a.

Loading...

Cilj projekta je da omogući uvođenje Stem pristupa u obrazovanje u BiH i otvori vrata mladim generacijama da se obrazuju za one poslove i pozive koji će im omogućiti da budu konkurentni na tržištiu rada.

Ministar prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić rekla je da je danas ozvaničen početak realizacije kvalitetnog projekta koji će se sprovoditi u pet škola u Srpskoj.

“Riječ je o Stem laboratorijama koje uključuju nastavu kroz vannastavne aktivnosti, odnosno sekcije u osnovnim i srednjim školama koje će omogućiti da đaci savladaju vještine određenih oblasti Stem predmeta, odnosno matematike, fizike, hemije, biologije”, rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je istakla da je ovo rezultat dugogodišnje saradnje sa USAID-om i organizacijom “Spasimo djecu” koji u kontinuitetu učestvuju partnerski na razvoju svih pravaca po pitanju ne samo obrazovanja već i ostalih oblasti.

“U Stem laboratoriji u Gimnaziji će učenici i profesori razmjenjivati određena iskustva i sticati nova znanja što je model koji će i u budućnosti zastupati Ministarstvo prosvjete i kulture-odnosno model cjeloživotnog učenja. Moramo da vratimo savremene trendove potrebama tržišta rada i da usmjeravamo našu djecu”, naglasila je Trivićeva.

Direktor USAID-a u BiH Piter Dafi rekao je da mu je zadovoljstvo što je u banjalučkoj Gimnaziji otvorena prva Stem laboratoriju u Republici Srpskoj.

Prema njegovim riječima, tehnologija se veoma brzo mijenja i vodi do veoma velikih i brzih promjena u industriji i potrebama radne snage, radi čega smo dužni da djecu u BiH pripremimo za te promjene.

“Stem laboratorija omogućiće djeci da se koriste svim ovim alatima i da budu kretivna i uspješna, a najvažniji `sastojak` Stema su nastavnici, koji će im to osigurati. Imamo pilot škole i nastavićemo da radimo u njima tokom naredne godine i na bazi povratnih informacija koje dobijemo od nastavnika i učenika. Nadamo se da ćemo nakon toga biti u prilici da ovaj program proširimo na više škola u BiH”, naglasio je Dafi.

On je zahvalio Trivićevoj na partnerstvu kao i direktoru banjalučke Gimnaziije Živki Kukrić, koja je, kako je rekao, pristala da ova obrazovna ustanova bude jedna od model škola.

Direktor organizacije “Spasimo djecu” u BiH Andrea Žeravčić rekla je da je ova organizacija godinama uključena u reformske procese u ublasti obrazovanja u BiH, te da ima uspješnu sadarnju sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske.

Ona smatra da je projekat važan za obrazovanje mladih generacija u BiH jer je današnje obrazovanje uglavnom fokusirano na sadržaj, a ne na ishod, što je neophodno promijeniti.

“Važno je promivisati prirodne nauke i Stem discipline jer sva istraživanja pokazuju da će to biti buduća zanimanja i već sada su ona najtraženija u BiH. To su sigurno i zanimanja koja će omogućiti ekonomski razvoj i boljitak cijelom društvu”, rekla je ona.

Vršilac dužnosti direktora Gimnazije Banjaluka Živka Kukrić rekla je da će Stem laboratorija dobro doći učenicima ove škole jer su oni veoma često ispred vremena, te da će moći da praktično primijene znanja koja stiču u redovnoj nastavi, uz svu tehniku koja će im biti na raspolaganju.

“U našoj školi postoje brojne sekcije i zahvaljujući tome postižemo visoke rezultate jer kreativnost najviše dolazi do izražaja upravo radom u sekcijama”, rakla je ona.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!