Privreda

U Srpskoj štedi tek 12 odsto domaćinstava, na računima prosječno po 47.000 KM

U Republici Srpskoj oko 49.000 domaćinstava štedi, što je 12 odsto od ukupnog broja domaćinstava.

Ovo se navodi u izvještaju Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, koja se poziva na Anketu o potrošnji stanovništva BiH.

– Štedi nešto više od 18 odsto domaćinstava u BiH, ali je primjetna razlika između Srpske, FBiH i Brčko distrikta. Tako u Federaciji BiH štedi 21,5 odsto domaćinstava, otprilike isto i u Brčkom, dok u Republici Srpskoj štedi 12 odsto domaćinstava – kažu u Direkciji za ekonomsko planiranje.

Imajući u vidu ove podatke i informacije iz Agencije za bankarstvo Republike Srpske, oko 49.000 domaćinstava u Srpskoj štedi oko 2,3 milijardi, maraka što je u prosjeku oko 47.000 maraka ušteđevine po jednom domaćinstvu.

Upravo je štednja građana, po posljednjim podacima Agencije, u bankama Srpske iznosila oko 2,3 milijardi maraka i porasla je dva puta od kraja 2008. godine.

Ukupni depoziti građana u BiH, po podacima Centralne banke BiH, na kraju novembra prošle godine iznosili su 11,9 milijardi maraka.

Izvor
srpskainfo / Tijana Grujić
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!