Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

U pripremi Strategija razvoja banjalučkih sela

Gradske službe započele su rad na izradi Strategije ruralnog razvoja kojom bi se definisali pravci razvoja i unapređenja seoskog područja. Iz tog dokumenta trebalo bi da proizađe niz mjera i projekata kojim bi se postojeći resursi stavili u funkciju, omogućili bolji uslovi za život i zaustavio odlazak mladih sa sela.

– Sela nam ostaju prazna. Mladi napuštaju svoja ognjišta, ostavljaju resurse koji nisu u funkciji i traže utočište u gradu iako tamo često nemaju osnovne uslove za život. S tim ciljem, pokrenuta je izrada ove strategije koja nam je neophodna kako bi razradili niz mjera za zadržavanje stanovništva u selima – ističe Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljprivrede i sela.

Temeljno uporište za ovaj dokument predstavlja Strategija razvoja grada do 2027. godine. Ovim dokumentom, predviđena je izrada strategije u okviru programa uspostavljanja institucionalnog okvira i infrastrukture za razvoj poljoprivrede i razvoja ruralnog dijela Banje Luke koji zauzima oko 80 odsto ukupne teritorije grada.

Po Ilićevim riječima, razvoj treba posmatrati sveobuhvatno kroz razvoj preduzetništva, infrastrukture, obrazovanja, zdravstva, turističkih potencijala i drugih resursa.

– Projekti koji budu definisani strategijom moraju imati za cilj ubrzan razvoj ruralnog područja, lakši pristup tržištu i finansijskim sredstvima. Kada govorimo o razvoju sela, moramo naglasiti da se ne radi samo o poljoprivrednim potencijalima. Tu imamo mogućnosti razvoja preduzetništva, turističke potencijale i prirodne resurse koji bi se morali staviti u funkciju razvoja grada- naglašava Ilić.

Da bi se došlo do takvog dokumenta, kako je rekao Ilić, potrebno je uraditi presjek sadašnjeg stanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, definisati aktivnosti koje prethode izradi, uraditi studiju izvodljivosti te obezbjediti sredstva za izradu studije.

– S obzirom na to da je riječ o dokumentu koji podrazumjeva razvoj više oblasti na ruralnom dijelu u njegovu izradu uključene su sve gradske službe i institucija, od Gradske uprave, Gradske razvojne agencije, Turističke organizacije grada i našeg Centra. Nadam se da će do kraja godine ovaj strateški dokument biti završen i spreman za implementaciju – zaključio je Ilić.

 

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button