Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Otvorimo pitanje statusa ćirilice u aktuelnim okolnostima

„Forum o ćirilici posvećen je zaštiti ćiriličnog pisma sa stanovišta zaštite kulturnog nasljeđa i prvi je korak u realizaciji Povelje o srpskom kulturnom prostoru, koja definiše zajedničku politiku djelovanja u oblasti kulture Republike Srpske i Srbije, ali i mnogo šire, gdje god živi srpski narod“, rekla je ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić na današnjoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Ona je zajedno sa predsjednikom Društva članova Matice srpske u Republici Srpskoj prof. dr Dragom Brankovićem najavila okupljanje uglednih lingvista, stručnjaka, predstavnika medija, izdavača i predstavnika drugih kulturnih i javnih ustanova 20. marta ove godine u Banjoj Luci i otvaranje pitanja statusa ćirilice u aktuelnim kulturološkim, sociološkim i političkim okolnostima.

„Prvi cilj Foruma  je promocija i afirmacija ćirilice, prvenstveno kroz izraženu podršku domaćim izdavačima da objavljuju knjige pisane ijekavicom na ćiriličnom pismu, ali i da se otvore i razmotre drugi potencijalni instrumenti podrške“, pojasnila je Trivićeva. 

Drugi aspekt, prema njenim riječima, je pitanje ćirilice u javnoj upotrebi u BiH, odnosno ćirilice u modernom informatičkom društvu. 

„Nepostojanje svijesti o njegovanju jezičkog izraza, ali i globalna komunikacija u kojoj  jezik podrazumijeva latinični izraz, svakako je doprinijela tome da otvorimo ovu priču kako dodatno da osnažimo i afirmišemo ćirilicu u javnoj upotrebi, da se ovo pitanje otvori u javnim ustanovama, školama, medijima“, istakla je ministar Natalija Trivić.

Prof. dr Drago Branković rekao je da je cilj Foruma da se ćirilica približi svakom čovjeku i građaninu jer je riječ o jezičkom patriotizmu i naglasio da su pitanja za razmišljanje koliko je građana u Republici Srpskoj  nepismeno, koliko je pismenih građana koji ne pišu i skoro ne znaju čitati ćirilicu, a  koliko je pismenih koji znaju ćirilicu, ali pišu latinicu.

“Nemamo ništa protiv drugih jezika, ali želimo da čuvamo, njegujemo, razvijamo i usavršavamo naš jezik. Nova informatička termionologija i globalizacijski tokovi ozbiljno ugrožavaju ne samo naš jezik i pismo, nego i druge jezike malobrojnih naroda. Kako u tom globalizacijskom toku, gdje su amerikanizacija i europejizacija dominantni procesi, sačuvati ono što jeste nacionalno i naše“, rekao je Branković.

On je naglasio da u svijetu postoji 5.000 do 6.000 jezika a samo stotinu jezika, među kojima je srpski, ima svoje vlastito pismo. 

Prof. dr Drago Branković se osvrnuo na naučne skupove, zbornike i istraživačke projekte posvećene ćirilici, koji su u proteklom periodu realizovani u organizaciji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i dva javna univerziteta, i najavio  učešće najeminentnijih stručnjaka na Forumu, među kojima su prof. dr Miloš Kovačević, prof. dr Milanka Babić, akademik Slobodan Remetić, akademik Sreto Tanasić i brojni drugi eminenti profesori srpskog jezika koji rade na univerzitetima u Republici Srpskoj. 

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button