Banjaluka

Udruženjima građana više od 122.000 KM za 29 projekata

BANJALUKA – Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić uručio je danas u Banjaluci ugovore za predstavnike 29 udruženja građana čiji su projekti izabrani na javnom pozivu za sufinansiranje aktivnosti civilnog sektora, a iz gradskog budžeta za ovu namjenu biće izdvojeno 122.700 KM.

“Udruženja građana i nevladine organizacije su partneri grada i mogu da urade puno toga što ne radi ni grad, ni država, ni privatni sektor i zbog toga je izuzetno važno da imamo razvijeno i aktivno civilno društvo”, rekao je Radojičić novinarima.

Loading...

On je naveo da će putem poziva koji je danas potpisan grad sufinisirati projekte iz brojnih oblasti, od unapređenja položaja lica sa invaliditetom, brige za stare, ekonomskog osnaživanja žena, obrazovnih programa za djecu u riziku, pa sve do društvenog preduzetništva.

Radojičić je rekao da je na konkursu bilo podneseno 47 prijava, od kojih je 29 prošlo, što govori da civilni sektor živi i da se stalno pojavljuju novi subjekti sa novim idejama.

Prema njegovim riječima, grad po različitim projektnim linijama podržava razvoj civilnog društva i organizacija, te udruženja građana.

Radojičić je rekao da je grad koncipirao projekat čiji je radni naziv “Banjaluka ljudskog lica”, koji se odnosi na sugrađane iz određenih kategorija koje zaslužuju posebnu pažnju ili brigu.

“Suština je obratiti pažnju na običnog čovjeka, pogotovo na one naše sugrađane koji pripadaju kategorijama koje zaslužuju posebnu pažnju”, zaključio je Radojičić.

Načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Neven Stanić rekao je da je urađena šira medijska kampanja za ovaj javni poziv, kako bi što više udruženja dobilo informaciju o njemu.

On je naveo da su u Odjeljenju veoma zadovoljni odzivom i da će nadgledati realizaciju i obavještavati javnost o učinku i efektima projekata.

“Sa Gradskom razvojnom agencijom organizovali smo i obuku za pisanje projekata da bi bili što kvalitetnije pripreljmeni, a kasnije i realizovani”, naveo je Stanić.

Radovan Ristić, izvršni direktor Udruženja distrofičara regije Banjaluka, koje je dobilo 6.000 KM, rekao je da se njihov projekat pod nazivom “Pristupačnost za sve – pristupačnost, uključenost, ravnopravnost” odnosi na uklanjanje arhitektonskih barijera.

On je istakao da su im partneri u ovom projektu komunalna i saobraćajna policija, kao i nadležna odjeljenja Gradske uprave, te dodao da se projektom može uraditi puno na podizanju svijesti građana kada su u pitanju lica sa invaliditetom.

Ristić je ukazao da grad, osim sufinansiranja ovih aktivnosti, podržava rad Udruženja i u logističkom smislu, budući da im je obezbijeđen i prostor za rad.

On je istakao da grad preko Udruženja organizuje i vanlinijski prevoz za lica sa invaliditetom, kao i servis lične asistencije koji ima 35 korisnika.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!