Društvo

Sinergijom tržišta rada i obrazovanja do radnih mjesta

Mladi ne odlaze zbog lošeg obrazovnog sistema u Republici Srpskoj, već zbog neuređenosti društva, odnosno nedostatka vizije njegovog razvoja i zbog problema sa kojima se svakodnevno susreću, izjavio je danas profesor sociologije Drago Vuković, ističući da je suštinski važno da postoji sinergija između obrazovanja i strateških razvojnih politika.

– Mi stvaramo novi intelektualni proizvod koji neko na Zapadu koristi, te moramo da radimo na razvijanju patriotizma, da znanje koje stvaramo upotrebljavamo u zemlji u kojoj ga stičemo, kao što to rade, na primjer, Kinezi – rekao je Vuković na okruglom stolu u Bijeljini o temi “Uticaj obrazovnog sistema Republike Srpske na stepen /ne/zaposlenosti i odlazak mladih iz zemlje”.

Loading...

On smatra da problemi odlaska mladih iz zemlje “ne stanuju u obrazovanju”, čak ni u privrednoj ili poslovnoj zajednici, nego su se nastanili u neuređenosti društva i nedostatku vizije daljeg razvoja tog društva.

Vuković kaže da postoji jasan problem, ne samo plaćanja radne snage, nego i njenog zapošljavanja, koji u uređenim društvima ne postoji.

– Nedostatak dobre saradnje obrazovnih ustanova sa privrednim sektorom, nedostatak strateških politika razvoja u kojima stvaramo kadar neophodan ovom društvu – glavni su uzroci problema. Ne možemo dozvoliti hiperinflaciju diploma, da proizvodimo profile koji nam ne trebaju – naveo je Vuković.

Sanela Dojčinović, načelnik Odjeljenja za visokoškolske ustanove pri Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informciono društvo Srpske, rekla je da su osnovni uslovi za kvalitenije visoko obrazovanje strateški ciljevi.

– Strategijom obrazovanja Republike Srpske od 2016. do 2021. godine upravo su određeni strateški ciljevi koji se tiču visokog obrazovanja i koji idu u pravcu jačanja naučnoistraživačkog rada, vezivanja visokog obrazovanja sa tržištem rada i internacionalizacijom visokog obrazovanja – napomenula je Dojčinovićeva.

Ona ističe da je modernizacija studijskih programa jedan od neizostavnih segmenata.

Prema njenim riječima, studenti moraju da znaju šta tržište rada očekuje, a to ne mogu znati bez uske povezanosti obrazovanja sa privrednim sektorom.

– Poslodavci su ti koji moraju znati šta žele i kakva je njihova projekcija, šta će buduće tržište rada da traži da bi se mogao dobiti i taj kompetentni kadar – rekla je Dojčinovićeva.

Na skupu su govorili brojni profesori Univerziteta u Istočnom Sarajevu, predstavnik Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, predstavnici Gradske uprave Bijeljine, bijeljinske Područne privredne komore, te Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, filijala Bijeljina.

Okrugli sto je organizovao Fakultet poslovne ekonomije Bijeljina Univerziteta Istočno Sarajevo.

 

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!