Privreda

SSP pruža pristup tržištu od 180 miliona ljudi

BEOGRAD – Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom daje mogućnost Srbiji da pristupi tržištu od 180 miliona ljudi, te uključuje novi spisak robe na bescarinskom režimu, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

Loading...

“Imamo novi spisak roba koja će se nalaziti na bescarinskom režimu – voćne rakije, kozji i ovčiji sir, prvi put kvote za 2.000 tona cigareta, manje od 90.000 litara vinjaka, 400 tona kravljeg sira”, rekao je Ljajić za Radio-televiziju Srbije.

On je naglasio da je Srbija jedina zemlja izvan Zajednice nezavisnih država koja ima ovakav sporazum i da su stvoreni svi preduslovi za povećanje obima spoljnotrgovinske razmjene, a za proizvođače šansa da povećaju proizvodnju.

Ljajić je podsjetio da Rusija ima jedan sporazum sa Srbijom o slobodnoj trgovini koji objektivno ima asimetričan karakter, jer oni više robe mogu da izvoze u Srbiju bez carina.

“Oni i dalje mogu da izvoze i šećer i živinsko meso bez plaćanja carina, cigarete, dok mi moramo da plaćamo carinu”, objasnio je LJajić.

On je napomenuo da je novopotpisani sporazum kompromisni, jer su i Bjelorusija i Kazahstan tražile isti sporazum kao s Rusijom, ali da Srbija nije pristala.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!